Primărie bună de plată după un accident

Sancţionat şi lăsat fără permis pentru 60 de zile, în urma unui accident rutier în care şi-a distrus maşina, un botoşănean a reuşit să obţină în instanţă anularea amenzii. Ba, mai mult, Primăria municipiului riscă să-i plătească daune de peste 27.000 de lei.
Accidentul de la care a pornit totul a avut loc în urmă cu trei ani, mai exact pe 17 ianuarie 2016, într-o intersecţie de pe strada I.C. Brătianu, când botoşăneanul Dragoş A., care venea cu un Volvo de pe strada Independenţei s-a izbit cu maşina într-un VW Passat, condus de o femeie, care venea la rândul său de pe strada Dragoş Vodă, coliziunea având loc întrucât unul dintre indicatoarele STOP, care fuseseră montate în zonă, pe strada pe care venea VW, a dispărut după un alt accident, iar femeia nu ştia de acest lucru. Deşi a arătat că în mod normal el trebuia să aibă prioritate, în urma cercetărilor făcute atunci poliţiştii rutieri au considerat că responsabil de producerea accidentului ar fi botoşăneanul pe motiv că nu ar fi acordat prioritate de dreapta, Dragoş A. alegându-se atunci cu un avertisment, iar ca sancţiune complementară cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

Proces verbal contestat în instanţă

Cu maşina distrusă aproape complet, botoşăneanul a contestat în instanţă procesul verbal, arătând că totul s-a întâmplat din cauza lipsei indicatorului rutier de pe strada Dragoş Vodă, lipsă pe care o constataseră inclusiv poliţiştii. Procesul s-a derulat la Judecătoria Botoşani, iar în baza probelor magistraţii i-au dat câştig de cauză, anulând procesul verbal întocmit de poliţişti, judecătorii apreciind că inacţiunea administratorului drumului public (n.r. – în speţă Primăria, prin nemontarea unui alt indicator) nu poate fi imputată conducătorilor auto, iar schimbarea regulii de prioritate este injustă. Prin urmare, procesul verbal întocmit de poliţişti a fost anulat ca „netemeinic întocmit”.

Greşeală recunoscută de reprezentanţii poliţiei

Că a fost o greşeală, au recunoscut-o indirect şi reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean, care nici măcar nu au mai contestat decizia Judecătoriei, deşi aveau acest drept. Astfel, imediat ce sentinţa a rămas definitivă, botoşăneanul a dat în judecată Primăria pentru răspundere delictuală. Mai ales că reparaţiile la maşină, făcute la un service autorizat, l-au costat 51.654,51 lei. A urmat o nouă confruntare în instanţă, de data aceasta cu reprezentanţii municipalităţii, care au invocat de la bun început că, deşi la momentul producerii accidentului indicatorul STOP lipsea pe direcţia pe care venea VW-ul, şoferiţa ar fi trebuit să acorde prioritate, deoarece intersecţia are regimul rutier al unei intersecţii dirijate. Mai mult, au invocat reprezentanţii Primăriei, indicatorul lipsă a fost înlocuit chiar a doua zi, iar orice şofer care trecea pe acolo era obligat, potrivit Codului Rutier, să respecte regimul legal de viteză astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă. Doar că judecătorii au apreciat că municipalitatea a făcut abstracţie de responsabilităţile care îi reveneau şi a încercat să se apere transferând culpa la altcineva.
„O asemenea apărare este incorectă, deoarece ar conduce la încălcarea unei hotărâri judecătoreşti care a stabilit în mod definitiv cui revine vinovăţia şi din ce motive”, au spus judecătorii, care s-au bazat pe Codul civil, care stabileşte că cine creează o pagubă trebuie să răspundă pentru ea, dar şi pe prima sentinţă prin care s-a anulat procesul verbal întocmit de poliţişti şi prin care s-a statuat faptul că Primăria, care era administratorul drumului, a greşit pentru că nu a înlocuit la timp indicatorul distrus. Prin urmare, instanţa i-a dat câştig de cauză botoşăneanului, Primăria fiind obligată să-i plătească daune lui Dragoş A. în valoare totală de 27.594, aici fiind incluse şi cheltuielile de judecată. Sentinţa a fost atacată de municipalitate la Tribunal, dar hotărârea a fost menţinută, astfel că primăria a apelat la ultima cale de atac – recursul, dosarul urmând să fie analizat şi de Curtea de Apel Suceava, care va da verdictul final.

Deja ai votat!