Iulian Rotariu desemnat „pompierul anului”

0

Oaspeţi de seamă la bilanţul pompierilor botoşăneni pe anul 2018. La ceremoniile care au avut loc astăzi la sediul Prefecturii a participat şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, generalul de brigadă Dan Paul Iamandi, dar şi şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, comisarul şef Victor Dumitru Mariniuc. Printre invitaţi s-au aflat însă primarii mai multor localităţi din judeţ, şefii structurilor MAI, dar şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Analiza activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi a CJSU a arătat că anul trecut pompierii botoşăneni au trebuit să facă faţă mai multor provocări, de la ninsori abundente până la inundaţii de proporţii, numărul incendiilor crescând faţă de 2017, la fel şi numărul victimelor făcute de foc. De exemplu, anul trecut au fost înregistrate 18 victime, faţă de 10 în 2017. În acest context, şeful IJSU Botoşani, colonelul Cristian Amarandei, a anunţat lansarea unui program comun cu autorităţile locale şi membrii Servciiilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, scopul fiind monitorizarea persoanelor vârstnice care locuiesc singure, din rândul cărora s-au înregistrat cele mai multe victime, pentru salvarea acestora în caz de dezastru.

Totodată, şeful IJSU Botoşani a recunoscut că în trimestrul IV al anului trecut au fost întâmpinate probleme în intervenţiile echipajelor SMURD din cauza stării tehnice precare a maşinilor, o parte dintre acestea fiind restrase pentru o perioadă din misiuni. De aceea, primirea celor două ambulanţe la finalul lui 2018 a reprezentat o „gură de oxigen” pentru SMURD-ul de la Botoşani.

La finalul activităţilor a fost conferit şi titlul „Pompierul anului”, distincţia fiind acordată plutonierului major Iulian Rotariu, cel care a reuşit să acceadă anul trecut în topul mondial al ultramaratoniştilor „4 Deserts”. În semn de recunoştinţă, cei de la ISU Botoşani i-au oferit şi o medalie cu inscripţia „Iulian – campionul nostru”. Prezent la ceremonie, Iulian Rotariu a fost felicitat inclusiv de şeful IGSU. În schimb, titlul de „Salvatorul anului” i-a revenit plutonierului adjutant Cristian Constantin Ursachi, care în decembrie 2018, aflat în timpul liber, a intervenit pentru salvarea mai multor persoane în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc de locuinţe din oraşul Bucecea.

Deja ai votat!
se încarcă...