Traficanţi de ţigări duşi la arestare

Descinderile organizate ieri de procurorii DIICOT i-ar putea trimite în spatele gratiilor pe o parte dintre suspecţii ridicaţi ieri cu mascaţii. Astfel, după finalizarea audierilor, anchetatorii au formulat propuneri de arestare pe numele a 16 bărbaţi implicaţi în contrabanda cu ţigări, principalele acuzaţii fiind constituire ori aderare la un grup infracţional organizat şi contrabandă. Suspecţii urmează să fie duşi în faţa instanţei de judecată a Tribunalului Botoşani, care va decide dacă se impune luarea unor măsuri preventive împotriva acestora.

Printre suspecţi se află inclusiv Dragoş Florin Rotariu, care pe 25 ianuarie 2017 a fost surprins de poliţişti la volanul unui Mercedes, în comuna Mileanca, dar nu a oprit la semnal şi, în încercarea de a scăpa de control, s-a izbit în autospeciala de poliţie. Urmărit până în Vorniceni, el a abandonat maşina într-o curte, după care s-a făcut nevăzut. Ulterior, poliţiştii au organizat trei percheziţii, ocazie cu care s-au găsit 3.500 pachete de ţigări de contrabandă. Reţinut pentru cercetări, Dragoş Florin Rotariu a fost arestat preventiv şi ulterior plasat în arest la domiciliu. Un alt suspect este Denis Valentin Gherasim, prins în vara anului trecut cu focuri de armă în timp ce transporta ţigări de contrabandă.

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Botoşani, sub coordonarea procurorilor din cadrul Biroului teritorial Botoşani al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimnaitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au efectuat ieri 44 de percheziţii domiciliare, pe raza oraşului Darabani şi a comunelor Hudeşti, Păltiniş, Vorniceni, Suhărău, Mileanca,Viişoara şi Coţuşca, la locuinţele mai multor persoane bănuite de contrabandă cu ţigări. În urma descinderilor, la sediul DIICOT Botoşani au fost aduse la audieri 39 de persoane şi au fost ridicate 285 de pachete de ţigări, 8.500 de lei, 6.300 de euro, 37 de telefoane, un pistol, două staţii, trei binocluri, un monoclu şi un aparat de supraveghere pe timp de noapte. “Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2016, pe raza judeţului Botoşani s-ar fi constituit şi dezvoltat cinci grupări infracţionale, formate din 65 de persoane, specializate în activităţi de contrabandă. Aceste grupări ar fi funcţionat aparent independent una faţă de cealaltă şi ar fi derulat, temporar, şi activităţi comune”, au precizat anchetatorii. Astfel pe parcursul investigaţiilor s-a stabilit existenţa unor conexiuni între o parte dintre membrii grupărilor în ceea ce priveşte introducerea, transportul şi distribuţia ţigărilor de contrabandă.

Anchetatorii susţin că în perioada în care au activat cele cinci grupări, 2016-2019, suspecţii ar fi traficat, în total, aproape 440.000 de pachete de ţigări aduse ilegal din Republica Moldova şi Ucraina. De altfel, în timpul monitorizării, anchetatorii au reuşit să confişte de la suspecţi peste 57.000 de pachete cu ţigări. Acţiunea de ieri a beneficiat şi de sprijinul poliţiştilor brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din Suceava şi Iaşi, suportul de specialitate fiind asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. Totodată, în activităţi au fost angrenaţi şi jandarmi din Botoşani şi Bacău.

Deja ai votat!