Gripa a ajuns la Botoşani

Virusul a fost confirmat şi de analizele de laborator de la Institutul Cantacuzino, astfel că în săptămâna 28 ianuarie 3 februarie a fost comunicat la Bucureşti primul caz de gripă la Botoşani.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), este vorba de un botoşănean din grupa de vârstă 15-49 de ani, care a şi fost internat, la acesta fiind confirmat virusul gripal A.H3. Alte 14 persoane au fost diagnosticate clinic cu gripă, 5 dintre acestea fiind internate în spital.
În total, peste 2.500 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu afecţiuni respiratorii în ultima săptămână de monitorizare, fiind cea mai mare cifră din acest sezon rece. În total, medicii au înregistrat 1829 de viroze respiratorii şi 704 pneumonii, pe lângă cele 15 de gripă. Dintre acestea, 115 de persoane au avut nevoie de spitalizare din cauza complicaţiilor suferite de la răceli. Cei mai afectaţi au fost copiii, aproape 1.350 din totalul de îmbolnăviri fiind la pacienţi sub 14 ani.

Săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut și în județul Botoșani, ca în toată ţara, astfel că Direcția de Sănătate Publică Botoșani recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie. La primele semne de gripă – febră, dureri de cap, dureri musculare, rinoree, tuse – stați acasă, odihniți-vă și sunați medicul.

Ministerul Sănătății îndeamnă populația să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume fructe, legume și alimente bogate în proteine.

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația.

Specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. Judeţul Botoşani a solicitat încă 2.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea încă nu au sosit.

Deja ai votat!