marți, octombrie 3, 2023
AcasăLocalGripa face tot mai multe victime la Botoşani

Gripa face tot mai multe victime la Botoşani

Gripa a făcut în ultima săptămână cele mai multe victime de la începutul sezonului rece. După ce săptămâna trecută a fost confirmat primul caz de gripă după analizele de laborator, în această săptămână au fost raportate 51 de persoane diagnosticate cu gripă. Dintre acestea 15 persoane au avut nevoie de spitalizare din cauza complicaţiilor suferite.

În total, peste 1.500 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu afecţiuni respiratorii în ultima săptămână de monitorizare. Medicii specialişti au înregistrat 1.149 de viroze respiratorii şi 494 pneumonii, pe lângă cele 51 de gripă. Dintre acestea, 221 persoane au avut nevoie de spitalizare din cauza complicaţiilor suferite de la răceli. Cei mai afectaţi au fost copiii, peste 1.300 din totalul de îmbolnăviri fiind la pacienţi sub 14 ani.

Virusul a fost confirmat şi de analizele de laborator de la Institutul Cantacuzino, astfel că în săptămâna 28 ianuarie 3 februarie a fost comunicat la Bucureşti primul caz de gripă la Botoşani. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), este vorba de un botoşănean din grupa de vârstă 15-49 de ani, care a şi fost internat, la acesta fiind confirmat virusul gripal A.H3.

Săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut și în județul Botoșani, ca în toată ţara, astfel că Direcția de Sănătate Publică Botoșani recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie. La primele semne de gripă – febră, dureri de cap, dureri musculare, rinoree, tuse – stați acasă, odihniți-vă și sunați medicul.

Judeţul Botoşani a solicitat încă 2.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea încă nu au sosit, deşi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au afirmat că au fost suplimentate dozele la nivelul ţării.

Ministerul Sănătății îndeamnă populația să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume fructe, legume și alimente bogate în proteine.

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația.

Specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
14.6 °
11.6 °
59 %
1.3kmh
5 %
lun
14 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
22 °
vin
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci, se lucrează. Sau oricum, sunt niște utilaje acolo.

EDITORIAL

Ne împotmolim mereu, deși – potrivit statisticilor europene – țara merge înainte, adică avansează economic pe cele mai importante paliere, respectiv industrial și comercial,...

EPIGRAMA ZILEI

Am o dilemă mare Și nu ştiu ce să  fac : E vremea schimbătoare, Cum oare  mă ... dezbrac?     -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Extraordinara Sydney Sweeney (din Euforia) e o mare descoperire în acest rol! Filmul va rula în avanpremieră la Happy Cinema din 4 octombrie.

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...