joi, mai 19, 2022
AcasăLocalMedici alungaţi de drumurile ciuruite (video)

Medici alungaţi de drumurile ciuruite (video)

Drumurile dezastruoase afectează tot mai mult şi sănătatea populaţiei. De peste patru ani comuna Adăşeni nu are medic de familie, iar unul din prncipalele motive este o porţiune de drum de aproape doi kilometri care arată ca după bombardament.

În ultimii patru ani un singur medic de familie a încercat să presteze în localitate, însă după câteva navete Botoşani-Adăşeni pur şi simplu a renunţat la tot. Disperaţi, oamenii din localitate sunt în stare să şi doneze o casă unui medic care eventual ar dori să vină în comura lor.

Aproape 1.400 de oameni se bazează acum pe asistentul comunitar, care merge 12 km pe jos până la Avrămeni, acolo unde este medic de familie, să ia reţete pentru bolnavii bătrâni şi fără rude din comună. Femeia este cea care le trece pragul bătrânilor din comună, le verifică tensiunea, iar dacă se simt rău, sunt îndrumați la medic sau este chemată o ambulanţă. „Pentru bătrâni este foarte greu. Ați văzut cum e drumul și e foarte greu pentru un bătrân să meargă la un medic. Eu sunt omul care le deschide ușile și dacă e bolnav, îi îndrum. La medicul de familie sau farmacie ajung pe jos. Tot timpul mă pornesc pe jos. Dacă mă ajunge cineva cu maşina, e bine. Dacă nu, nu. De câţiva ani am rămas doar cu dispensarul, fără medici”, a spus Alina Axinia, asistentul medical comunitar din comună.

Unul dintre bătrânii vizitați aproape în fiecare zi de asistență socială este doamna Anica. La cei 79 de ani ea se deplasează foarte greu. Spune că ajunge la medicul de familie din comună vecină doar pe perioada de vara. În rest, este „consultată” doar de asistenta comunitară, iar medicamentele îi sunt aduse de copiii de la Botoșani. „Nici nu pot să vă spun de când nu mai avem medic în comună. Am şi uitat. Ne descurcăm cum putem. Mai sun asistenta comunitară și mă mai vede. A fost ieri și m-a văzut. Mi-a scris acolo, iar eu sun la copii să îmi aducă medicamentele. Altcineva nu are cine. Îmi mai aduce și ea de la Avrămeni. Eu i-aș da o casă de la părinții mei dacă ar veni un medic aici. Pe cuvântul meu dacă nu vă spun drept! Aș da și nici nu m-aș uită în urmă. Măcar să fie medic în sat pentru toată lumea”, a spus Anica Lavric.
Reprezentanţii comunei fac tot posibilul să atragă un medic în localitate.

Cu peste 50.000 de lei a fost construit un cabinet medical, racordat la toate utilităţile, care însă stă nefolosit.

Dispensarul medical din comună a fost construit în urmă cu 4 ani din fondurile primăriei, de la zero, și este racordat la utilități. Cu toate acestea, niciun medic nu s-a arătat interesat de această comună din trei motive: drumul județean arată că după bombardament pe o porțiune de câțiva kilometri, localitatea este prea izolată, dar şi faptul că există puţini locuitori, ceea ce ar însemna şi venituri reduse pentru medicul care ar veni în zonă. „Comuna nu mai are medic de familie din 2015. E un chin pentru bătrâni, copii. La un moment dat a venit un medic, dar când a văzut că drumul de la vale de Avrămeni este aproape impracticabil, a cedat. I-am spus că îi asigurăm şi locuință aici, dar nu a acceptat”, a precizat Constantin Dresleucă, primarul comunei Adăşeni.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
23.6 ° C
23.6 °
21.6 °
41 %
4.3kmh
5 %
joi
24 °
vin
25 °
sâm
28 °
Dum
19 °
lun
13 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Toată țara vine să facă drumuri la Botoșani.

EDITORIAL

E criză... Și ceea ce e mai rău încă nici nu a început, iar la nivel oficial cel mai mult are de suferit statul,...

GÂNDUL ZILEI

Mult mai important şi cu mai multă greutate decât cuvântul dat este gândul rămas. -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...