Demersuri la ministrul Mediului pentru rezolvarea problemei deşeurilor din zona Rediu

0

Problema deşeurilor existente în spaţiile de depozitare din zona Rediu nu a fost încă rezolvată. Oficialii botoşăneni vor face demersuri la Bucureşti pentru a obţine aprobarea ca acestea să nu mai fie relocate la depozitul de la Stăuceni. În acest sens, vor fi purtate discuţii cu Graţiela Vasilescu, ministrul Mediului. „Mai facem o intervenţie la doamna ministru pentru că sunt multe judeţe care au aceeaşi problemă şi trebuie să se ia o decizie la nivel de minister”, a declarat Ovidiu Aparaschivei, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Ecoproces”.

Oficialul a adăugat că deşeurile de la Rediu trebuie să fie lăsate în acea zonă. „Ar fi un deranj foarte mare şi din punct de vedere al sănătăţii populaţiei şi al costurilor relocării. Mai mult, deşeurile de la Rediu ar ocupa în mare parte celula unu din depozitul de la Stăuceni.  Un aspect important de care trebuie să se ţină cont este şi acela că deşeurile de la Rediu s-au transformat într-o mocirlă foarte dificil de transportat”, a mai precizat Ovidiu Aparaschivei.

Costul relocării deşeurilor a fost estimat la cinci milioane de euro, sumă de care municipalitatea botoşăneană nu dispune.

De câţiva ani, conducerea Primăriei Botoşani a tot făcut demersuri la nivel central pentru ca deşeurile din cele trei spaţii de depozitare temporară din zona Rediu să fie lăsate acolo. Iniţiativa a plecat de la faptul că înfiinţarea acestor depozite temporare a fost impusă de întârzierea deschiderii depozitului de la Stăuceni. Potrivit reglementărilor asumate cu organismele europene, vechea rampă a municipiului a fost închisă în vara anului 2012, însă depozitul de la Stăuceni a fost deschis abia în septembrie 2016, astfel că soluţia la acea dată a fost înfiinţarea unor depozite temporare.

La toate demersurile edililor botoşăneni, poziţia conducerii Agenţiei  pentru Protecţia Mediului a fost aceea că spaţiile de depozitare temporară de la Rediu au fost autorizate cu condiţia relocării deşeurilor.

În zona Rediu au fost depozitate deşeuri din iulie 2012 până la 1 septembrie 2016, dată la care a fost deschis depozitul de la Stăuceni.

+0 -0
se încarcă...