marți, octombrie 3, 2023
AcasăLocalŞezătorile iernii în comuna George Enescu - pământ binecuvântat al culturii...

Şezătorile iernii în comuna George Enescu – pământ binecuvântat al culturii şi tradiţiilor

Pe 24 februarie, comuna George Enescu a găzduit tradiţionala manifestare “Şezătorile iernii”, care a încheiat şirul acţiunilor culturale organizate de Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, începând cu 3 februarie.

Şezătoarea a fost organizată ireproşabil în sala Căminului Cultural din Arborea, foarte frumos “gătită” precum încăperile din casele sătenilor  încă puternic ancoraţi în obiceiurile părinţilor şi bunicilor.

În deschiderea manifestării, Cornelia Ciobanu, directorul CJCPCT, a rostit cuvinte de apreciere şi mulţumiri pentru desfăşurarea şezătorii. Elena Pricopie, coordonatorul compartimentului educaţie permanentă, a început programul cu o scurtă pledoarie pentru educaţia primită de la părinţi şi bunici prin asemenea activităţi cultural-educative, care trebuie să aibă rolul de a reînvia şi menţine respectul pentru trecutul şi datina creştină, îndemnul de a nu pierde credinţa şi de a cultiva iubirea pentru moşii şi strămoşii noştri, valori ce asigură formarea unor caractere puternice şi premisele păstrării identităţii naţiei.

Din echipa gazdelor, coordonată de primarul Angela Toma Grădinaru, au mai făcut parte viceprimarul Gică Bararu şi  funcţionarii primăriei, Ana Maria Ţuca şi Anca Nahoi, care au transformat sala căminului într-un loc frumos şi primitor.

Alături de aceştia a fost Alin Chiorescu, coordonatorul compartimentului pentru situaţii de urgenţă. Alin Chiorescu a înfiinţat Ansamblul folcloric “Stejărelul”, un ansamblu care a uimit chiar la prima apariţie în Festivalul coregrafic “Vasile Andriescu” organizat la Botoşani. Duminică, ansamblul coordonat de Alin Chiorescu a reuşit să readucă în actualitate atmosfera unei şezători din vremuri aproape uitate. Ajutoare de nădejde în organizare au fost directorul şcolii, Ciprian Dumbravă şi profesorul Iulian Constantin.

Potrivit Elenei Pricopie, şezătoarea folclorică a redat cu fidelitate traiul în satul românesc şi a adus în aceeaşi poveste copii, tineri, părinţi şi bunici din satele comunei, care iubesc cultura, găsesc adevărul prin spiritualitate, caută lumina prin educaţie. Publicul numeros i-a răsplătit pe cei care au evoluat pe scenă cu îndelungi aplauze.

“În comuna George Enescu am putut vedea ce înseamnă cu adevărat transmiterea obiceiurilor şi tradiţiilor din generaţie în generaţie, pentru că în şezătoare s-au regăsit deopotrivă bunicii blânzi şi răbdători, părinţii mai iuţi şi preocupaţi de toate cele ce trebuie transmise copiilor, lucrând împreună ca aievea în gospodărie, tineri şi copii absolut minunaţi care învăţau deprinderile de muncă, de viaţă, dar şi deprinderile spirituale, primind cu drag educaţie de la părinţi şi bunici, comunitate, instituţii de cultură. Cultura tradiţională este scoasă la lumină în folosul comunităţii contemporane şi pentru asigurarea identităţii pe viitor în satul în care genialul Enescu a venit pe lume. Faptul că se întâmplă acest lucru este motiv de speranţă că nu vom devia de pe traiectoria dată de cei care şi-au dat viaţa pentru a trăi noi acum într-o ţară suverană, unită într-un spaţiu geografic”, a concluzionat Elena Pricopie.

   

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
14.6 °
11.6 °
59 %
1.3kmh
5 %
lun
14 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
22 °
vin
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci, se lucrează. Sau oricum, sunt niște utilaje acolo.

EDITORIAL

Ne împotmolim mereu, deși – potrivit statisticilor europene – țara merge înainte, adică avansează economic pe cele mai importante paliere, respectiv industrial și comercial,...

EPIGRAMA ZILEI

Am o dilemă mare Și nu ştiu ce să  fac : E vremea schimbătoare, Cum oare  mă ... dezbrac?     -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Extraordinara Sydney Sweeney (din Euforia) e o mare descoperire în acest rol! Filmul va rula în avanpremieră la Happy Cinema din 4 octombrie.

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...