Protest pentru autostrăzi în fața Prefecturii Botoșani

0

15 minute de pauză pe 15 martie la ora 15.00. Acesta este noua formă de protest a societăţii civile faţă de impotenţa autorităţilor de a construi autostrăzi care să lege Moldova de restul ţării. Provocarea lansată de omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi, cel care a construit în judeţul vecin primul metru de autostradă din Moldova, a prins şi la Botoşani. Printre firmele care s-au alăturat protestului se numără Kit Electric, dar şi două societăţi de transport de persoane din judeţ, Microbuzul şi Apetrans. De asemenea, concernul danez JYSK, care are magazin şi în Botoşani, a anunţat că cei 800 de angajaţi ai săi la nivel naţional nu vor lucra vineri, la ora 15.00, timp de 15 minute.
În paralel cu oprirea lucrului, vineri, la ora 15.00, în Piaţa Revoluţiei din Botoşani va avea loc o acţiune de protest a societăţii civile sub sloganul „Şi noi vrem autostrăzi!” Protestul a fost anunţat pe reţelele de socializare și este organizat de asociația civică ”Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”. Fiind vorba de Botoșani, organizatorii se referă nu doar la autostrăzi, ci și la lipsa unei infrastructuri rutiere decente care să lege judeţul de restul ţării pentru a da acestei regiuni o şansă de dezvoltare.

Protest pornit de la Suceava

Omul de afaceri Ştefan Mandachi, din Suceava, cel care a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova, i-a provocat pe români să se alăture protestului lui şi să oprească vineri activitatea timp de 15 minute. Mandachi i-a provocat săptămâna trecută pe Ion Ţiriac, Gigi Becali şi Viorel Cataramă. Cataramă a acceptat provocarea şi, la rândul său, a lansat noi provocări, către alţi oameni de afaceri care să participe la protestul de 15 minute.

Intră în joc şi sportivii

Printre cei care s-au raliat protestului se numără şi sportivi din Moldova. Provocat să facă acest gest, fostul internaţional Dorin Goian, în prezent antrenor la echipa din Liga a III-a Bucovina Rădăuţi, a răspuns pozitiv şi i-a provocat la rândul său pe foştii colegi de la Steaua, George Ogăraru, Florin Lovin şi Andrei Cristea.
„Sunt băcăuan, sunt moldovean şi îmi doresc şi eu o autostradă care să lege Moldova de Târgu Mureş. Accept şi eu această provocare din partea lui Dorin Goian. Acum să vedem ce vom face atunci, pe 15 martie. Dacă vom fi la antrenament, voi sta 15 minute în vestiar, în semn de protest. La rândul meu, îi provoc pe colegii mei Mateiu, Kelić şi Dimitrov să facă acelaşi lucru. Să stea şi ei în vestiar, pentru a trage un semnal de alarmă”, a declarat Andrei Cristea.
De asemenea, antrenorul Poli Iaşi, Flavius Stoican, a acceptat să se alăture acestui protest şi a declarat că va întrerupe antrenamentul timp de 15 minute. „Dacă e pentru autostradă, o facem şi noi. Şi eu, şi clubul Poli Iaşi. Întrerupem antrenamentul pentru 15 minute. Avem nevoie de autostradă. Cred că este o metodă bună prin care se atrage atenţia autorităţilor că este nevoie de mai multă implicare în ce priveşte dezvoltarea infrastructurii, mai ales în zona de nord a ţării”, a declarat Stoican, care a lansat la rândul său provocarea pentru alţi trei foşti fotbalişti: „Lansez şi eu provocarea lui Eugen Trică, Cosmin Bărcăuan şi Claudiu Niculescu. Să se alăture şi ei acestei campanii”.

+0 -0
se încarcă...