Amenzi pentru nevânarea mistreţilor din zonele afectate de pestă

0

Administratorii fondurilor de vânătoare din zona de Nord a judeţului Botoşani, acolo unde s-au înregistrat cazurile de pestă porcină africană, au fost amendaţi de către reprezentanţii Gărzii Forestiere Suceava pentru mai multe nereguli care au putut favoriza extinderea molimei. Potrivit unui comunicat al Gărzii Forestiere „s-au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale în valoare de 5.000 lei”. „Aceste contravenţii s-au întocmit pentru faptul că pe unele fonduri cinegetice gestionarii nu au completat corespunzător a autorizaţiile de vânătoare, nu au realizat cota de recoltă aprobată de către administrator la speciile de vânat sedentare, a existat o perioadă în care nu au avut angajat personal de specialitate, nu au evaluat toate trofeele rezultate de la vânatul recoltat sau au hrănit vânatul cu încălcarea reglementărilor legale”, se arată în comunicatul de pestă.

50 de mistreţi vânaţi mai puţin decât cota stabilită

Potrivit prefectului Dan Şlincu, la finalul lunii trecute, diferenţa dintre mistreţii recoltaţi de pe fondurile respective de vânătoare şi cota stabilită de Garda Forestieră era de aproximativ 50. Aceştia nu au putut fi vânaţi nici până în prezent, deoarece animalele sunt speriate de partidele de vânătoare din zonă făcute la intervale foarte dese. „Noi am recomandat ca să se facă mai rar vânători, pentru că animalele sunt speriate şi nu mai vin în acele zone. Chiar dacă ieri (n.r. – duminică) s-au mai împuşcat patru mistreţi, nu s-a ajuns încă la cota de vânătoare”, a declarat Mihai Găşpărel, inspector şef al Gărzii Forestiere Suceava. Acesta susţine că le-a cerut reprezentanţilor fondurilor de vânătoare respective „să monitorizeze situaţia, să organizeze acţiuni de vânătoare permanent folosind metode care nu duc la dislocarea efectivului, să aplice toate măsurile stabilite de Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Botoşani, în vederea prevenirii, limitării şi stingerii focarului de pestă porcină africană şi a combaterii dăunătorilor care pot răspândi boala”.

Iulian Căzăcuţ susţine că are nevoie de ajutor

Recent, administratorul a patru fonduri de vânătoare din nordul judeţului, prin intermediul Asociaţiei Huntsmanship, şi totodată patronul Doly Com Distribuţie, Iulian Căzăcuţ, a solicitat sprijin pentru împuşcarea mistreţilor. „Patru fonduri cu o suprafaţă de aproximativ 36.000 de hectare. Noi am încercat să-i ţinem acolo prin acţiuni zilnice ca să nu-i dislocăm să plece mai departe. Zilnic le-am pus de mâncare, i-am urmărit, am încercat să-i împuşcăm, să-i eliminăm, am adus analize”, declara Căzăcuţ. Acesta susţinea că măsura eliminării efectivelor de porci mistreţi din respectiva pădure este grea, deoarece numărul animalelor sălbatice nu poate fi estimat pentru că ei fac zilnic kilometri întregi, dacă nu cumva zeci de kilometri şi nu stau doar în raza de protecţie şi supraveghere a focarului de 13 kilometri.

Pesta porcină africană a fost pusă în evidenţă pentru prima dată în judeţul Botoşani pe 20 ianuarie la un porc mistreţ mort în Pădurea Alba din Comuna Hudeşti. De atunci, 18 mistreţi au fost răpuşi de perfidul virus. De asemenea, acesta a fost pus în evidenţă şi la patru din cei 393 de mistreţi vânaţi de la începutul anului.

Alţi doi mistreţi au fost găsiţi morţi pe malul stâng al Prutului, în Ucraina, la sfârşitul lunii ianuarie. La unul dintre ei s-a pus în evidenţă prezenţa virusului, în timp ce de la al doilea nu s-au mai putut recolta probe, el fiind devorat de carnasierele din zonă. Deşi aceştia nu sunt prinşi în statistici, zona de protecţie şi cea de supraveghere pentru acest focar se întinde şi pe teritoriul României.

În judeţ au apărut şi patru cazuri de pestă porcină la porcii domestici în comuna Pomârla.

+0 -0
se încarcă...