Pensii recalculate până de Paşti pentru unii dintre cei care au lucrat în grupa I şi a II-a de muncă

0

Sute de botoşăneni vor avea pensiile recalculate conform grupelor de muncă. Ei vor primi deciziile şi plata banilor începând cu luna aprilie.

Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi, care s-a întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, la Braşov cu directorii caselor de pensii. Atunci s-a stabilit un program şi un colectiv de lucru pentru punerea în aplicare a noii legi a pensiilor, respectiv emiterea deciziilor de recalculare conform grupelor de muncă, astfel încât primii 42.000 de pensionari să primească aceste documente până la sărbătorile pascale. În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre resursa umană şi tehnică, precum şi software-ul necesare pentru această activitate, precizând că s-a stabilit ca, din grupul de lucru, să facă parte câte un expert de la fiecare casă de pensii.

În perioada 3-15 aprilie toate pensiile vor fi achitate – 15 va fi ultima zi în care pensionarii vor primi pensiile pe luna aprilie – iar până la Sărbătorile de Paşti, 42.000 de decizii la nivel naţional, din cele 100.000 de recalculare conform grupelor de muncă, pensionarii le vor primi acasă. Încercăm ca pentru un număr cât mai mare din aceste decizii să achităm diferenţele de la 1 octombrie la zi, până în Sărbătorile de Paşte, dar după continuăm această acţiune astfel încât, la 30 septembrie 2019, aşa cum este prevăzut în lege, să o avem încheiată, inclusiv eliberarea deciziilor, plata diferenţelor şi punerea în plată cu noul cuantum”, a declarat ministrul social-democrat al Muncii, botoşăneanul Marius Budăi.

Procesul de recalculare din oficiu a pensiilor pentru aproximativ 100.000 de pensionari a început pe 1 octombrie. Principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă. În aceste cazuri, la calculul valorii punctului de pensii se va împărţi stagiul de cotizare la 25 de ani, nu la 35 de ani, ceea ce echivalează cu o creştere a pensiei cu a pensiei cu aproximativ o treime pentru perioada în care salariatul a beneficiat de grupă de muncă.

+0 -0
se încarcă...