vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTAutorităţi puse pe jar de traficul de droguri (video)

Autorităţi puse pe jar de traficul de droguri (video)

Şedinţa Colegiului Prefectural a fost ieri scena unor dispute între reprezentanţii instituţiilor care ar trebui să combată traficul şi consumul de droguri.

Schimburi dure de replici

În contextul în care drogurile au pus stăpânire pe oraş, traficul făcându-se prin baruri, cafenele şi chiar în apropierea şcolilor Vlad Axinciuc, şeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului (CPECAJ) Botoşani a prezentat în cadrul Colegiului Prefectural de ieri statistici din care ar reieşi că fenomenul pare să scadă. Acest lucru l-a contrariat pe prefectul Dan Şlincu, care a afirmat că aceste distracţii de moment ale tinerilor se transformă foarte repede în drame şi că nu ar trebui ca autorităţile să trateze cu superficialitate acest fenomen. „În spatele acestor zeci sau sute de copii dependenţi de aceste droguri sua etnobotanice se află părinţii lor, care şi ei trăiesc o dramă”, a spus prefectul Dan Şlincu, care i-a dat cuvântul comisarului şef care conduce Serviciul de Combaterea Criminalităţii Organizate (SCCO) Botoşani, Iulian Anton. Acesta a conturat o situaţie nu prea roză. „Din păcate este o problemă consumul şi traficul de droguri pe teritoriul judeţului. Decizia de anul trecut a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit că deţinătorul final de droguri nu este infractor şi de aici şi numărul mare de dosare instrumentate şi care nu au avut o finalitate… Pe piaţa actuală apar droguri mult mai puternice, şi le ştiţi foarte bine, de la începutul anului au fost prinşi şi retrase din circuit, între ghilimele, droguri care până acum nu erau pe piaţa din Botoşani sau erau mai puţine. Vorbesc de Cocaină, LSD, ecstasy şi ciuperci halucinogene. Fenomenul, din păcate se dezvoltă, şi cel mai mult ar trebui să punem accent pe prevenire atât în şcoli, cât şi în societate”, a fost poziţia comisarului şef Anton, care l-a nemulţumit pe şeful CPECAJ. Vlad Axinciuc i-a cerut acestuia să nu invoce acea decizie a ÎCCJ, să investigheze celelalte infracţiuni conexe la consumul de droguri şi Crima Organizată să-şi intensifice eforturile în aceste direcţii de muncă şi să nu se pună accent numai pe prevenţie. „Să înţelegem că dumneavoastră trasaţi sarcini cuiva?”, a fost replica prefectul.

Punctul de vedere al lui Axinciuc a fost respins şi de comisarul şef Anton, care a subliniat că statisticile CPECAJ pot induce concluzii false, dacă nu se cunosc modificările legislative şi că de la începutul anului, Crima Organizată a făcut două acţiuni de amploare pe combaterea traficanţilor. „Statistic prezentaţi o scădere, nu este o scădere, consumul există, dar fapta penală nu mai există”, a declarat şeful SCCO Botoşani.

Droguri „pentru toate buzunarele” pe piaţă

În discuţie a intervenit şi şeful Serviciului de Gospodărire a Apelor, Mihai Aroşoaie, care a cerut să se contureze un profil al consumatorului de droguri.

În Botoşani, de altfel ca şi întreaga ţară, sunt droguri pentru toate buzunarele. Şi droguri sau etnobotanice, substanţe cu potenţial psihoactiv – «şopeala», în limbajul tinerilor – la şapte lei, cinci lei plicul, dar cum aţi văzut, că au prezentat colegiile de la Crimă Organizată, acum o lună avem şi droguri de mare risc, droguri scumpe. Clasificarea asta că e bogat sau e sărac nu are relevanţă, a declarat Vlad Axinciuc, subliniind că cei mai expuşi sunt copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate sau care nu sunt interesaţi de grupurile pe care le fragmentează.

Concluzia a aparţinut prefectului, care le-a cerut tuturor celor implicaţi să găsească metoda, să facă front comun pentru ca „să avem rezultate mai bune, pentru a preîntâmpina un dezastru în rândul tinerilor şi copiilor”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...