Oficialităţi, profesori şi elevi au participat la Memorialul „Boris Mintianschi” (galerie foto)

0

Memorialul „Boris Mintianschi”, ajuns la a VIII-a ediţie, a adunat, miercuri la prânz, în sala de sport a Colegiului Naţional „A.T. Laurian”, elevi, foşti elevi, profesori, foşti profesori şi oficiali ai diferitelor instituţii din judeţ, printre care primarul Cătălin Flutur, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, Traian Apetrei, foştii inspectori şcolari pentru educaţie fizică, George Avăcăriţei, Nicolai Brădăţan, profesorul de baschet Vasile Bordeianu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST), Radu Humelnicu, inspectorul pe sport al DJST Ana Ţepeş. Cu toţii au ţinut să cinstească memoria fostului profesor de sport care a marcat istoria unităţii de învăţământ, dar şi a sportului botoşănean.

Cu această ocazie s-a disputat şi un meci de baschet între profesori, elevi şi foşti elevi.

Boris Mintianschi a fost cu adevărat o personalitate a sportului şi învăţământului botoşănean. A dus trupele de minibaschet până la titlul de campioană şi şi-a împlinit menirea cu «o mână îmbrăcată într-o mănuşă de catifea». Avea o vorbă caldă, dar hotărâtă că toţi ajungeau să facă ceea ce spunea el. A fost un exemplu şi pentru mine. Am propus conducerii Colegiului ca sala de sport să-i poarte numele, mai ales că şi tatăl său, Teodor, a fost un remarcabil profesor de sport, iar spre Bulevardul «Mihai Eminescu» să se realizeze o alee a personalităţilor, unde bustul celor doi sigur şi-ar regăsi un loc printre personalităţile şi profesorii de renume ai acestei şcoli”, a declarat Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”. Acesta a ţinut să-i felicite pe directorul adjunct al Colegiului, Ioan Onofrei, profesoara de sport Elena Alecsa şi pe fiul lui Boris Mintianschi, Valentin, impresarul Teatrului „Vasilache”, pentru faptul că ţin vie amintirea acestei personalităţi botoşănene.

Chiar dacă am avut o agendă foarte încărcată mi-am făcut loc pentru această manifestare. Am mers din două motive. Primul: Boris. Eu am practicat toate sporturile de echipă care se făceau pe vremea aceea la Laurian, iar Boris mi-a fost antrenor de baschet. M-am lipit de el, pentru că avea un fel aparte de a fi. În acea vreme, în Laurian, erau trei-patru profesori cărora le spuneam pe prenume, iar Boris era unul dintre ei, pentru că ne-a inoculat ideea că şcoala trebuie făcută de plăcere. Al doilea motiv este Vali (n.r. – Valentin Mintianschi), care mi-a fost coleg de clasă şi suntem buni prieteni. Mă bucur că am putut cinsti memorie unui mare profesor al Botoşanilor”, a declarat Cătălin Flutur.

Sper să ne întâlnim în aceeaşi formulă cât mai mulţi ani și să depănăm amintiri despre îndrăgitul profesor şi coleg”, a declarat profesorul Ioan Onofrei, completat de profesoara Elena Alecsa: „Chiar dacă au trecut opt ani de la trecerea lui la cele veşnice acesta nu a fost uitat, iar memoria lui va rămâne vie”.

Boris Mintianschi (29.08.1939 – 8.03.2011) a activat zeci de ani ca profesor la Colegiul Naţional „A.T. Laurian”, unde s-a angajat imediat după absolvirea facultăţii în anii ’60, până în 1999, când a ieşit la pensie. Aproape două decenii a fost vicepreşedinte şi preşedinte al Consiliului Judeţean pentru Educaţie Fizică şi Sport Botoşani.

Deja ai votat!
se încarcă...