Ziua internaţională a bolnavilor de Parkinson, marcată la Săveni (video)

0
bdr

Asociaţia „Sufletul Lalelelor” a organizat astăzi o conferinţă prilejuită de Ziua internaţională a bolnavilor de Parkinson. Manifestarea a fost găzduită de Centrul Cultural Săveni. Aici au ajuns membri ai asociaţiei, senatorii Doina Federovici şi Lucian Trufin, deputaţii Tamara Ciofu şi Costel Lupaşcu, subprefectul Daniela Lozneanu, Relu Târzioru, primarul oraşului Săveni, Doina Nacu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Cristina Anton, directorul Casei Judeţene de Pensii, medici, asistenţi comunitari şi sociali, alţi invitaţi.

În debutul conferinţei, Emilia Paula Zagavei, preşedintele Asociaţiei „Sufletul Lalelelor”, a prezentat activitatea derulată din 14 decembrie 2017, data înfiinţării acestei structuri.  „Visele noastre sunt multe şi măreţe, noi dorindu-ne să identificăm nevoile reale ale bolnavilor, să organizăm seminarii, conferinţe, dezbateri publice cu psihologi, medici psihiatri, medici neurologi, medici de familie, kinetoterapeuţi, să ajutăm, acolo unde este cazul şi în măsura în care avem posibilitatea, cu cărucioare şi cadre pentru mers, să organizăm întâlniri recreative, să înfiinţăm un centru de recuperare a persoanelor bolnave şi vârstnice, prin atragerea de fonduri europene şi lista continuă”, a declarat, printre altele, Emilia Paula Zagavei.

Oficialii prezenţi au evidenţiat cu cuvinte alese eforturile făcute de Emilia Paula Zagavei şi au dat asigurări că vor sprijini această asociaţie. Nu au lipsit mesajele de încurajare pentru cei care se confruntă cu această boală, îndemnul fiind acela de a fi împreună pentru a putea depăşi problemele. Relu Târzioru a arătat că primăria va acorda asociaţiei o finanţare nerambursabilă, pentru ca asociaţia “să poată mângâia aceste suflete care sunt în căutarea unor noi speranţe şi a unor noi orizonturi”. Tamara Ciofu a vorbit despre posibilitatea achiziţionării unei maşini cu rampă, cu ajutorul căreia să poată fi transportate persoanele cu deficienţe locomotorii, iar Costel Lupaşcu a anunţat că la Botoşani va veni ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, iar reprezentanţii asociaţiei vor avea posibilitatea să se întâlnească cu ea.

Asociaţia “Sufletul Lalelelor” va depune proiecte pentru a obţine finanţări de la Primăria Săveni şi Consiliul Judeţean Botoşani.

După oficiali, au avut intervenţii pe diferite teme de interes pentru bolnavii de Parkinson, medicii prezenţi la conferinţă.

La iniţiativa Asociaţiei Europene Împotriva Bolii Parkinson şi cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an, pe 11 aprilie, este marcată Ziua internaţională a bolnavilor de Parkinson. Data nu este aleasă întâmplător, 11 aprilie 1755 fiind ziua în care s-a născut medical James Parkinson, cel care a scris pentru prima dată despre această boală în lucrarea “Eseu despre paralizia tremurătoare” (1817).

Povestea lalelei Parkinson a început în anul 1980, când un horticultor olandez diagnosticat cu această boală a creat laleaua roşu cu alb, simbolul speranţei în boala Parkinson. Din 2005, laleaua roşie este simbolul internaţional al luptei împotriva bolii Parkinson.

În România sunt aproximativ 73.000 de bolnavi cu Parkinson aflaţi sub tratament, însă există şi persoane care încă nu au fost diagnosticate. În judeţul Botoşani, conform Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, sunt 1146 de persoane diagnosticate cu Parkinson.

dav
bdr
+0 -0
se încarcă...