Salariaţii de la Urban Serv şi Nova Apaserv, nemulţumiţi că sunt plătiţi cu salariul minim (video)

0

Cristian Sadovei, liderul de sindicat de la Urban Serv şi Nova Apaserv, a atras atenţia ministrului Muncii, Marius Budăi, în cadrul şedinţei Grupului de Dialog Social, că prin majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, s-a ajuns la situaţia în care muncitorii necalificaţi sunt plătiţi la nivelul celor calificaţi. „Guvernul a reuşit ca prin creşterea salariului minim să aducem toţi muncitorii calificaţi la nivelul celor necalificaţi, neexistând acea grilă de ierarhizare a muncitorilor calificaţi şi necalificaţi. De exemplu, Nova Apaserv, din cei 500 de salariaţi câţi au, 400, care sunt toţi calificaţi, sunt la salariul minim pe economie, nemaiavând niciun alt spor decât cel de vechime”, a declarat Sadovei.

Acesta a mai arătat că autorităţile locale nu vor să recunoască creşterea costurilor cu salarizarea nici după câteva luni de zile de la majorarea salariului minim, astfel că cele două societăţi de utilităţi publice, Nova Apaserv şi Urban Serv, sunt forţate să funcţioneze în pierdere. „Onor politicul, toţi primarii, toţi consilierii ne amână considerând că nu există o justificare, deşi legislaţia obligă să se opereze acele ajustări de tarife. Nu se poate face o negociere reală a tarifelor atâta timp cât intervine politicul şi se face protecţie socială cu aceşti angajaţi”, a mai spus liderul de sindicat.

Ministrul Muncii a menţionat că nu puteau fi lăsaţi la marginea societăţii muncitorii necalificaţi, doar pentru că se supără cei calificaţi, iar în cazul ajustării tarifelor la utilităţi, acesta nu a dorit să comenteze şi nici nu a avansat vreo soluţie.

Prezent la întâlnire, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costică Macaleţi, nu a avut niciun punct de vedere referitor la această problemă, deşi Nova Apaserv este o societatea a CJ, iar contractele de salubritate ale comunelor cu Urban Serv sunt intermediate de o altă unitate a Consiliului, ADI Ecoproces.

+0 -0
se încarcă...