Botoşănenii, printre cei mai prost plătiţi angajaţi

0

Botoşănenii sunt printre cei mai prost plătiţi români. O relevă datele statistice de pe anul 2018.

Oficial, salariul mediu a depăşit 2.000 de lei net pe lună în toate judeţele României, chiar şi în judeţul Botoşani acesta ajungând în decembrie 2018 la 2.164 de lei, doar că ecartul faţă de judeţele dezvoltate a crescut enorm. Astfel, doar în Bucureşti şi în Cluj salariile angajaţilor au depăşit 3.000 de lei net pe lună.

Decalajele salariale dintre regiuni nu reflectă decât decalajul dintre dezvoltarea economică a acestora. Motivul pentru care în Bucureşti sunt salarii mai mari decât în alte zone este reprezentat de faptul că, în Capitală, economia oferă locuri de muncă bine remunerate, aici sunt sediile companiilor mari, multinaţionale, care angajează personal cu studii superioare, şi aici sunt şi mulţi angajaţi din domeniul IT, cu calificări înalte şi salarii mari. În schimb, în Suceava sunt industrii cu salarii mici, în zona fabricării de încălţăminte sau confecţii, în construcţii sau în zona de restaurante şi hoteluri”, a explicat analistul economic Aurelian Dochia, citat de ZF.

Din cei peste 56 de mii de angajaţi din judeţul Botoşani aproximativ 35 de mii sunt bugetari, în timp ce doar ceva mai mult de 17.000 sunt angajaţi în sistemul privat, în timp ce numărul celor care deţin profesii liberale oscilează în jurul a trei mii. Jumătate dintre persoanele din aceste ultime două categorii figurează în evidenţele statului cu salariul minim pe economie. De altfel, câştigul salarial mediu brut la nivelul lunii decembrie a fost în judeţul Botoşani de 3.603 lei, echivalentul a unui câştig mediu net de 2.164 lei. La nivel naţional, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.938 lei, în timp ce leafa medie netă a ajuns la sfârşitul anului trecut la 2.957 lei.

Statisticile INS arată că în topul zonelor cu cele mai mari salarii nete din economie se află, după Capitală (unde salariul mediu a fost de 3.483 de lei net în 2018), judeţele Cluj (3.048 de lei net pe lună în 2018), Timiş (2.890 lei net), Ilfov (2.868 lei net) şi Sibiu (2.771 lei net).

+0 -0
se încarcă...