Veşti bune pentru o categorie de pensionari. Primesc bani în plus retroactiv

0

Sute de botoşăneni au primit retroactiv banii pentru pensiile recalculate conform grupelor de muncă. Anunţul a fost făcut de Elena Cristina Anton, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Botoşani. Potrivit acesteia, până la începutul săptămânii au fost recalculate şi plătite pensiile a 224 de pensionari. Cea mai mare diferenţă a fost stabilită în cazul unui pensionar, care până înainte de recalculare primea lunar o pensie netă de 4.109 lei, iar acum, după recalculare, acesta primeşte 5.713 lei. Cum legea prevede ca plăţile să se facă retroactiv din momentul intrării acesteia în vigoare, fericitul pensionar a primit în această lună 11.228 de lei.

Cristina Anton mai afirmă că, la CJP Botoşani, mai sunt în lucru 189 de dosare în care pensionarii ar putea beneficia de majorarea pensiilor odată cu calcularea grupelor de muncă I şi a II-a. „Aceste dosare urmează să fie analizate şi emise decizii de recalculare în conformitate cu dispoziţiile legii, care se referă la persoanele ce au desfăşurat activităţi în condiţii speciale de muncă. De asemenea, lucrăm şi la identificarea celorlalte dosare posibil eligibile, în conformitate cu condiţiile impuse de lege. În cel mai scurt timp beneficiarii vor primi atât noile drepturi de pensie recalculate, cât şi sumele restante, calculate începând cu data de 1 octombrie 2018”, a mai declarat şefa Casei de Pensii Botoşani.

La nivel naţional au fost recalculate pensiile a peste 42.000 de pensionari din cele 100.000 care ar putea fi recalculate conform noii legi a grupelor de muncă

Procesul de recalculare din oficiu a pensiilor a început pe 1 octombrie. Principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă. În aceste cazuri, la calculul valorii punctului de pensii se va împărţi stagiul de cotizare la 25 de ani, nu la 35 de ani, ceea ce echivalează cu o creştere a pensiei cu a pensiei cu aproximativ o treime pentru perioada în care salariatul a beneficiat de grupă de muncă.

+0 -0
se încarcă...