Dragnea anunţă pomeni electorale pentru satele din Moldova (video)

1
0

În discursul său de la Botoşani, Liviu Dragnea a anunţat că Guvernul Dăncilă va lansa în cel mai scurt timp un nou program pentru Moldova, mai exact pentru Regiunea de Nord-Est, care a rămas mult în urma celorlalte regiuni de dezvoltare ale ţării. El a ţinut să anunţe că va curge lapte şi miere, fără a preciza care este sursa de finanţare şi care sunt criteriile de acordare a acestor „ajutoare”, cel mai probabil programul urmând a fi detaliat cât mai aproape de alegeri. „Plecând de la ideea că această regiune are un PIB pe locuitor de 27.000 de lei/an faţă de 44.000 de lei media naţională, am gândit, am elaborat un program specific de sprijin punctual pentru această regiune. Acordarea de 20.000 de lei în fiecare gospodărie pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuire în mediul rural şi dotarea gospodăriilor cu utilaje agricole. Cei care vor şi mai mulţi bani, pot merge până la 40.000 de lei şi le putem acorda garanţii pentru credite. Şi aici vorbim de izolarea termică şi energetică prin anvelopare, încălzire cu centrale termice, conectarea gospodăriilor la reţeaua de apă, canalizare şi gaze, amenajarea de grupuri sanitare în interiorul locuinţei, apă caldă menajeră prin sisteme solare”, a declarat Dragnea.

Unele dintre aceste subvenţii se găsesc deja în diferite programe derulate de Administraţia Fondului pentru Mediu, precum: „Casa Verde”, „Alimentare cu apă şi canalizare”, „Sisteme fotovoltaice” sau „Sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate”.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, Liviu Dragnea a vorbit de adoptarea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea dezvoltării zonelor celor mai defavorizate prin încurajarea investiţiilor şi a creării locurilor de muncă într-un context durabil, deşi satul românesc se confruntă cu o depopulare masivă şi cu o îmbătrânire teribilă. „Prin această schemă vor fi sprijinite construcţiilor pentru sănătate, pentru industria alimentară, construcţiile turistice şi construcţiilor de depozitare”, a precizat liderul social-democrat.

Întrebat de ce aşa târziu a realizat că Moldova este săracă şi are nevoie de sprijin, Liviu Dragnea a încercat să dea vina pe predecesorii săi, afirmând că PSD a avut nevoie de doi ani să stabilizeze economia şi să asigure veniturile bugetare necesare, asta deşi, acum România este caracterizată printr-o instabilitate economico-financiară fără precedent. Acesta a respins acuzele că programul vine într-un context electoral, declarând că pe acest principiu nu ar mai fi trebuit să facă nimic. „2019 este anul când nivelul bugetului de stat, nivelul veniturilor ne permit să venim cu acest program destul de bine închegat, de sprijin pentru judeţele din Moldova… Electoral, neelectoral pe noi ne interesează ca acest program să înceapă să fie implementat”, a spus Dragnea.

În discursul de la conferinţa judeţeană de alegeri a PSD, Liviu Dragnea i-a pus la zid pe cei din opoziţie, acuzându-i de crizele prin care a trecut ţară, făcând mari confuzii, cel mai probabil intenţionat, de genul că UE ar fi impus anumite măsuri guvernării CDR, deşi aceasta s-a petrecut între anii 1996-2000, iar România a intrat în Comunitatea Europeană abia în 2007. De asemenea i-a acuzat de criza din anii 2008-2012, deşi, în contextul crizei mondiale, cel care a generat şi agravat criza din România a fost chiar fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, actualul său partener de guvernare.

+0 -0

1 COMENTARIU

se încarcă...