Bisericile şi mănăstirile din judeţ verificate de pompieri

0

Lăcaşele de cult care găzduiesc slujbe religioase oficiate cu ocazia Sărbătorilor Pascale au fost verificate de către inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). „Sărbătoarea Învierii Domnului aduce în biserici un număr foarte mare de enoriași, motiv pentru care pompierii recomandă preoților și personalului neclerical să asigure și să vegheze la respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor”, a subliniat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoşani.

Astfel, sfatul celor de la ISU este ca accesul în lăcașele de cult să se facă doar cu respectarea capacității de ocupare a acestora, în scopul prevenirii producerii unor evenimente nedorite și pentru a asigura evacuarea credincioșilor în condiții optime. De asemenea, pe durata serviciului religios, ușile se vor menține în permanență deschise. Lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă, amplasate în exteriorul lăcașelor de cult. La întoarcerea de la biserică acasă, credincioșii nu vor lăsa lumânările și candelele aprinse în apropierea obiectelor sau materialelor combustibile, iar înainte de culcare le vor stinge. Gospodinele vor supraveghea mijloacele de preparare a hranei atât timp cât acestea vor fi în funcțiune. O atenție deosebită trebuie acordată supravegherii copiilor, acasă și la biserică. „Toate aceste recomandări le-au fost transmise preoților, dar și cetățenilor pe timpul controalelor preventive desfășurate de inspectorii de prevenire ai ISU Botoşani la lăcașele de cult din județ”, a adăugat Dorina Lupu.

De la începutul lunii aprilie, personalul Inspecției de Prevenire a trecut pragul bisericilor și mănăstirilor și a verificat respectarea condițiilor de securitate la incendiu și/sau protecție civilă, dotarea cu mijloace de primă intervenție pentru stingerea incendiilor (stingătoare, accesorii la panourile de incendiu) și starea acestora, existența și starea/practicabilitatea căilor de acces și evacuare (interioare și exterioare), existența rezervelor de apă pentru incendiu și posibilitățile practice de folosire ale acestora, dar și modul de amenajare a spațiilor și locurilor pentru arderea lumânărilor pe timpul slujbelor religioase. Verificate au fost și sistemele de încălzire locală și instalațiile electrice în vederea prevenirii izbucnirii unor eventuale incendii. Totodată, preoții și personalul neclerical au fost instruiți cum să prevină situațiile de urgență, dar și cum să acționeze în cazul producerii acestora.

În noaptea de Înviere, pompierii botoșăneni vor executa, la lăcașele de cult, acțiuni de supraveghere a respectării măsurilor de prevenire a incendiilor, în special de către credincioși, dar și de asigurare a intervenției operative în cazul producerii unor situații de urgență.

+0 -0
se încarcă...