Ani grei de puşcărie, după o crimă comisă în apropiere de Botoşani

0

Un botoşănean care l-a ucis pe paznicul unei ferme din comuna Stăuceni, la sfârşitul lunii august 2018, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte. Sentinţa definitivă a fost pronunţată ieri de magistraţii Curţii de Apel Suceava, după un proces care a durat aproape o jumătate de an.

Potrivit procurorilor, faptele s-au petrecut în noaptea de 30 spre 31 august 2018, când Liviu C., în vârstă de 42 de ani, l-a lovit pe paznicul fermei, D.V., în vârstă de 66 de ani, provocându-i leziuni incompatibile cu viața. Găsit de proprietarul fermei, D.V. a fost transportat la spital, însă nu a putut fi salvat de medici.

Ancheta avea să scoată la iveală că D.V. locuia într-o rulotă a unuia dintre proprietarii fermei pe care îl ajuta la creșterea animalelor. Tot acolo se stabilise şi Liviu C., care era în relații amicale cu D.V. În noaptea cu pricina Liviu C. dormea într-o anexă, iar în jurul orei 2 l-ar fi observat pe D.V. ieșind din rulota sa și ulterior pe poartă, îndreptându-se spre drumul naţional care duce spre Stăuceni. În acel moment, Liviu C. a alergat către el și fără a-i spune ceva, i-a pus piedică, D.V. prăbuşindu-se în nişte bucăți de beton, fier, sticlă, gresie și faianță. După ce l-a imobilizat, Liviu C. i-a aplicat mai multe lovituri şi l-a strâns de gât, apoi 1-a târât până la un coteț de păsări, unde l-a închis. Rănit grav, D.V. a stat acolo până în după-amiaza zilei de 31 august 2018, când a fost găsit de proprietarul fermei. Acesta l-a transportat la spital, bărbatul fiind internat de urgenţă cu diagnosticul „politraumatism prin agresiune, stop cardio-respirator resuscitat, traumatism cranio-facial acut cu multiple echimoze faciale și periorbitale, epitaxis anterior oprit spontan, fractură piramidă nazală, traumatism regiunea cervicală, anterioară cu echimoze antero-laterale, fracturi costale postresuscitare, traumatism toraco-abdominal cu echimoze hipocondru stâng”. Între timp, Liviu C. a mers şi el la Spitalul Judeţean, fiind internat în Secția de psihiatrie, dar la mai puţin de 24 de ore de la agresiune D.V. a murit, necropsia arătând că decesul a survenit pe fondul leziunilor suferite în urma loviturilor încasate.

Cazul a ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, Liviu C. fiind expertizat medico-legal din punct de vedere psihiatric, având în vedere modul de săvârșire a faptei. Fiind audiat, Liviu C. a recunoscut parțial săvârșirea faptei, încercând să minimalizeze contribuția sa sub aspectul actelor de violență exercitate. De asemenea, acesta și-a motivat fapta prin aceea că a fi încercat să-l oprească pe D.V. să părăsească incinta anexei pentru a nu comite fapte antisociale la adresa tatălui proprietarului fermei. Arestat, Liviu C. a fost trimis în judecată. În timpl procesului s-a stabilit că individul este cunoscut cu antecedente psihiatrice și a mai săvârșit fapte antisociale. Astfel, bărbatul a fost eliberat condiționat la data de 30 mai 2012, cu un rest de executat 277 de zile din pedeapsa de 5 ani și 2 luni închisoare pentru distrugere dispusă de Judecătoria Dorohoi în mai 2008. Prin urmare, în luna martie a.c., magistraţii Tribunalului Botoşani l-au condamnat la 7 ani de detenţie, însă Liviu C. a formulat apel. Ieri, după analizarea dosarului, magistraţii Curţii de Apel Suceava i-au respins acţiunea ca nefondată şi au menţinut condamnarea, din pedeapsă urmând să fie scăzută perioada petrecută în arest.

+0 -0
se încarcă...