Incredibil! Bebeluş disputat în instanţă între mamă minoră şi bunică

0

Situaţie incredibilă în judeţ, unde părinţii unei fetiţe în vârstă de 9 luni au ajuns să-şi revendice copilul în instanţa de judecată, după ce micuţa a fost „sechestrată” de bunica maternă. Dincolo de cele întâmplate, cazul pune în discuţie situaţia mamelor minore şi arată unde se poate ajunge când nişte copii devin părinţi poate prea repede.

Povestea îşi are începutul în urmă cu câţiva ani, când o adolescentă, S.I.G., dintr-o comună de lângă municipiul Botoşani, s-a îndrăgostit de un tânăr mai mare decât ea cu câţiva ani. Cei doi au început o relaţie, iar la un moment dat adolescenta a rămas însărcinată. Elevă, fata a renunţat la şcoală şi a fost de acord să trăiască în concubinaj cu iubitul ei. Doar că relaţia nu a fost agreată de părinţii fetei, care au încercat să o determine să-şi termine studiile, fără a reuşi însă acest lucru. În august 2018, S.I.G. a adus pe lume o fetiţă, iar imediat după ce a părăsit maternitatea s-a mutat la concubin. Cinci luni şi jumătate ei au stat cu toţii la părinţii băiatului, doar că în ianuarie 2019, în urma unor disensiuni apărute în familie, S.I.G. şi-a luat fetiţa şi a revenit la părinţii ei. A fost o furtună într-un pahar cu apă întrucât după numai câteva zile adolescenta a decis să se întoarcă la iubitul ei.

Momentul a fost speculat însă la maxim de mama adolescentei, care i-a reţinut fetei cartea de identitate, „sechestrând” şi nepoata. Astfel, micuţa a rămas la bunica maternă, care a refuzat să o mai încredinţeze fiicei, în speţă părinţilor naturali. O lună au încercat tinerii să-şi recupereze bebeluşul, însă fără succes. Au apelat și la ajutorul polițiştilor, însă li s-a spus că nu este de competența acestora. În acest interval, cum fetiţa era alăptată la sân, bunica i-a schimbat alimentaţia. Aşa se face că la mijlocul lui februarie mama minoră şi iubitul ei au fost puşi în situaţia de a se adresa instanţei pentru a-şi recupera copilul.

Acţiunea deschisă la Judecătoria Botoşani i-a pus în dificultate inclusiv pe magistraţi, care au trebuit să cântărească bine faptele pentru că, la drept vorbind, bunica maternă a „sechestrat” bebeluşul în încercarea de a-i oferi un trai mai bun atât micuţei, cât şi fiicei sale. Cele două tabere s-au întâlnit în faţa judecătorilor, fiecare exprimându-şi punctele de vedere. La final, însă, câştig de cauză au avut părinţii micuţei, bunica maternă fiind obligată de magistraţi să renunţe la copil. „Instanța observă că, în acest context litigios, persoana cea mai vulnerabilă și al cărei interes trebuie protejat cu prioritate nu mai este reclamanta – mamă, minoră la rândul ei și care, într-adevăr nu și-a finalizat studiile, ci fiica acestea care abia a împlinit 6 luni și care prin separarea de mamă a suferit un important prejudiciu care îi poate afecta grav sănătatea fizică și psihică”, a apreciat instanţa de judecată. Mai mult, au arătat judecătorii, chiar în condițiile unei relații amiabile între membrii celor două familii, în care problema finalizării studiilor adolescentei ar fi fost unanim acceptată și susținută – acest aspect trebuia amânat până când starea sănătății adolescentei și a fiicei acesteia ar fi permis reluarea şi continuarea lor. Totodată, magistraţii au apreciat că în situația actuală nu este cel mai important lucru ca tânăra să studieze, ci, aşa cum vrea şi bunica maternă, să își îngrijească fiica, să deprindă acele abilități parentale necesare creșterii și îngrijirii unui copil mic, ceea ce este posibil numai într-o legătură permanentă părinte – copil. „De aceea, întrucât pârâta bunică nu a dobândit un drept legal de a reține pe nepoata sa minoră și nici nu a probat că înapoierea minorei la părinții ei, care sunt la rândul lor foarte tineri, este vădit contrară interesului acestuia copil, ci dimpotrivă s-a dovedit că timp de 5 luni și jumătate copilul a fost bine îngrijit la părinți, iar acțiunea bunicii a fost de natură să traumatizeze atât pe copila mică, cât și pe mama ei, se va admite cerereaă”, au motivat judecătorii. Însă bunica nu vrea să renunţe sub nicio formă la copil şi a făcut apel, cazul urmând să fie analizat şi de Tribunalul Botoşani.

+0 -0
se încarcă...