joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTVicepremierul Daniel Suciu, vizită cu atacuri politice şi ameninţări (galerie foto -...

Vicepremierul Daniel Suciu, vizită cu atacuri politice şi ameninţări (galerie foto – video)

Campania electorală pentru europarlamentare îi face pe guvernanţi să-şi aducă aminte drumul spre Botoşani. După ce în urmă cu trei săptămâni a venit, Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, premierul Dăncilă şi un sfert din guvern, în urmă cu o săptămână ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a fost la Târgu Agro Zoo de la Popăuţi, sâmbătă a ajuns în judeţ vicepremierului Daniel Suciu, care deţine şi portofoliul Dezvoltării Regionale.

A fost o vizită electorală, camuflată însă într-una de lucru, cu scurte opriri pe şantierele Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), la sediul primăriei Dorohoi, la Vârfu Câmpului, la Bucecea şi în final la Săveni.

Contre cu primarul Flutur

Scopul electoral a fost vădit încă de la vizita şantierului de la spitalul de boli paleative, unde a declanşat un atac la adresa primarului liberal al Botoşaniului, Cătălin Flutur. Mai întâi l-a acuzat că acesta nu este prezent, ca reprezentant al „beneficiarului”, dar „am înţeles că e o practică”. Când i s-a atras atenţie că la vizită sunt prezenţi cei doi viceprimari, Suciu a afirmat: „Viceprimari fără atribuţii, pentru că domnul Flutur e stăpânul absolut”.

În replică, primarul Cătălin Flutur a declarat că nu a fost invitat şi nu a ştiut că vine vicepremierul şi ce va vizita acesta. Mai mult, el s-a întrebat retoric cum de au ştiut de vizita lui Daniel Suciu, cei doi viceprimari, Cosmin Andrei şi Marian Murariu, preşedintele CJ Costică Macaleţi, vicepreşedinţii CJ, Dorin Birta şi Liviu Toma, parlamentarii PSD de Botoşani şi prefectul Dan Şlincu. „Mă arăt foarte nedumerit că nu m-a anunţat nimeni că vine vicepremierul Suciu şi că nu mi s-a spus obiectivele pe care le vizitează”, a declarat Cătălin Flutur, care la ora prânzului era în drum spre Iaşi, unde urma să ajungă şi preşedintele Klaus Iohannis.

Primarul acuză că a fost lăsat de PSD fără buget de investiţii

Disputa de la distanţă dintre cei doi nu s-a încheiat aici, vicepremierul ţinând să-l critice pe primarul Flutur că nu a finanţat şi demarat lucrările la utilităţi la investiţiile finanţate în Botoşani prin CNI. „Mă aştept, ca din responsabilitatea funcţiei, domnul primar (n.r. – Cătălin Flutur) să-şi facă treaba, pentru că bani are. Să nu şi-i mai ţină în excedent, să nu mai caute motive aşa cum face cu ANL-ul şi cu Liceul Sportiv (n.r. – sala de atletism de la Liceul Sportiv). Adică noi finanţăm investiţii şi domnia sa stă, nu le racordează la utilităţi, gândindu-se că la anul, în preajma campaniei domniei sale, vine şi dă nişte chei şi mai face nişte lucrări”, a declarat ministrul Suciu.

Primarul Cătălin Flutur susţine că nu are buget de investiţii, pentru că majoritatea PSD din Consiliul Local s-a opus şi a votat împotrivă la dezbaterea bugetului. „Lucrăm la toate cele trei obiective cu banii noştri. Noi o să le facem când vor veni constructorii la licitaţii”, a declarat Cătălin Flutur, subliniind problemele ivite în aplicarea Ordonanţei 114 şi cea a termenelor lungi de realizare a investiţiilor, care fac indicatorii-tehnico economici să nu mai fie conformi cu realitatea. Primarul Botoşaniului a reamintit că din aceste cauze, „constructorii au fugit de pe şantierele ANL, finanţate de CNI”.

Contre şi cu constructorii

În timpul vizitei de pe şantierul spitalului de boli paleative, Radu Mihalache, director-adjunct la Victor Construct, una dintre cele două firme care se ocupă de construcţie, l-a interpelat pe vicepremier pe marginea efectelor Ordonanţei 114 şi a scumpirilor în lanţ, care fac aproape imposibilă ducerea contractelor la bun sfârşit aşa cum au fost ele licitate. „Domnule ministru nu este suficient doar a onora obligaţiile de plată la zi. Din cauza Ordonanţei 114, noi, în ianuarie, februarie şi martie, am schimbat la toate lucrările documentaţiile pentru actualizare preţ manoperă şi materiale… Înainte de sărbători, înainte de Crăciun am primit o lege şi înaintea Paştelui am primit o lege: «Daţi banii înapoi şi refaceţi documentaţia. Anulaţi actele adiţionale». În felul ăsta cum să lucrăm, cum să mergem mai departe?… Eu ştiu ce am licitat la data licitaţiei şi cât mă costă acum materialele când le cumpăr”, a fost reacţia lui Radu Mihalache.

Ministrul Suciu l-a contrat cu facilităţile pe care le-au primit constructorii prin Ordonanţa 114, iar staff-ul PSD l-au atacat pe constructor din toate părţile, când acesta a declarat că „situaţia nu este tocmai roz, aşa cum este prezentată” şi că, din cauza termenelor lungi de realizarea a investiţiilor, indicatorii tehnico-economici nu mai bat cu realitatea. „Ăsta este riscul meseriei. Dacă vrem ne facem meseria, dacă nu, plecăm în altă parte. O să găsiţi soluţii. Aşa e în afaceri. Mergem mai departe”, a replicat consilierul local al PSD Mihai Tincu, care, culmea, este şi om de afaceri. „Este o guvernare care plăteşte”, a sărit şi senatorul PSD Lucian Trufin, în timp ce deputatul PSD Tamara Ciofu l-a întrebat pe constructor: „Această investiţie a fost evaluată la 19 milioane de lei, cum s-a ajuns la 15,5 milioane?” Acesta a fost şi argumentul final al ministrului care a încheiat discuţia cu „domnilor, succes”. Ulterior, constructorul a fost luat în primire de vicepreşedintele CJ Dorin Birta şi consilierul judeţean Sergiu Marian, dar bineînţeles nu s-a ajuns la o concluzie.

Ameninţări dure pentru nerespectarea contractelor

La ieşirea de pe şantier, vicepremierul Dan Suciu a lansat un avertisment dur la adresa constructorilor: „Ministerul Dezvoltării Regionale nu este nici şantajat, nici ameninţat”. Oficialul guvernamental a adăugat că, la ora actuală, nu există factură emisă de constructori care să fie plătită în termen mai mare de 20 de zile. „Nu avem nicio vină că o lucrare evaluată la 19 milioane de lei este adjudecată cu 15,5 milioane de către o firmă care din câte ştiu eu are mai multe lucrări în municipiul Botoşani şi are mai multe practici de a sublicita sau licita cu un preţ mai mic şi după aceea să ceară. Le aduc aminte tuturor constructorilor cu care lucrăm, că patronatul din construcţii, din care şi dânşii fac parte (n.r. – Victor Construct) ne-au solicitat Ordonanţa 114, să suportăm mărirea salariului minim, ceea ce am şi făcut. Şi am suportat deduceri fiscale pentru toţi angajaţii din sectorul construcţiilor… Să termine lucrarea, dacă nu pot, să pună puşca jos, doar că le aduc aminte că modificăm legea achiziţiilor publice şi cine denunţă un contract nu mai poate participa la licitaţii timp de trei ani de zile”, a sunat ameninţarea vicepremierului către constructori.

Dreptatea e undeva la mijloc, pentru că, e adevărat, foarte mulţi constructori au obiceiul de a sublicita şi apoi să ceară suplimentarea contractelor prin acte adiţionale. Mai mult, ei au fost încurajaţi în această practică de Instrucţiunea 2 a Ministerului Finanţelor care a deschis o „Cutie a Pandorei” în privinţa recalculării contractelor.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...