Politician de la Chişinău pentru Parlamentul European

0

România poate avea în premieră în Parlamentul European un reprezentant care provine din afara Uniunii Europene. Este vorba de Iurie Leancă, prim-ministru al Republicii Moldova în perioada 2013-2015, care în prezent deţine funcţia de viceprim-ministru pentru Integrare Europeană.

Iurie Leancă candidează pentru un loc în Parlamentul European din partea Pro România, partid pe lista căruia se regăsesc ex-premierii României, Victor Ponta şi Mihai Tudose, dar şi Comisarul european pentru dezvoltare regională în exercițiu, Corina Creţu.

Includerea lui Iurie Leancă pe lista Pro România pentru alegerile europene din 26 mai reprezintă o unire simbolică a celor două maluri de Prut: „România şi Republica Moldova împărtăşesc de secole aceeaşi istorie, aceeaşi limbă, aceeaşi cultură, şi sper că vom împărtăşi acelaşi viitor. În calitate de eurodeputat voi reprezenta la Bruxelles interesele tuturor românilor, dar în mod special al Moldovei de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat Iurie Leancă.

Tot simbolic pentru reunificarea Moldovei cu ţara mamă, Iurie Leancă a ales să facă anuţul oficial despre candidatura sa pentru Parlamentul European pe data de 27 martie 2019. Este o dată cu o semnificaţie aparte şi asta pentru că în acea zi s-au împlinit 101 ani de la votul pentru unirea Basarabiei cu România, în 1918.

De altfel, Iurie Leancă este de părere că împreună cu Victor Ponta, dar şi cu ceilalţi viitori europarlamentari din Pro România vor reuşi să facă lucruri importante pentru români, indiferent de locul în care aceştia trăiesc. În sprijinul acestei afirmaţii, Iurie Leancă a oferit exemple din perioada în care era prim-ministru la Chișinău, iar Victor Ponta conducea Guvernul de la Bucureşti.

„A fost o perioadă extrem de benefică pentru ambele părţi. Atunci am reușit să realizăm o serie de proiecte concrete pentru cetățeni, dintre care vreau să amintesc construcția gazoductului Iaşi-Ungheni, donația a 200 microbuze școlare pentru elevii din mediul rural, renovarea edificiilor culturale românești, investiții în sistemul de sănătate, SMURD-ul a trecut Prutul. De aceea, am convingerea că împreună în Europa vom reuşi să ne facem auziţi şi vom accesa proiecte importante pentru România şi Moldova”, a punctat Iurie Leancă.

În cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău cu liderii ProRomânia, Iurie Leancă a spus că din funcţia de europarlamentar va milita activ pentru oferirea unei perspective clare pentru Republica Moldova de a adera la spaţiul comunitar, exprimându-și speranţa că procesul de extindere a Uniunii Europene va continua spre Est.

 

– S. NEAGU

+0 -0
se încarcă...