Vicepremierul Suciu se încurcă în declaraţii la Botoşani

0

Realitatea nu e întotdeauna prietena politicienilor, mai ales a celor care sunt la putere şi nu prea au lucruri concrete cu care să se laude. Este şi cazul vicepremierului Daniel Suciu, care a fost nevoit să revină asupra declaraţiilor pe care le-a făcut în urmă cu trei săptămâni, la conferinţa de alegeri a PSD Botoşani de pe 19 aprilie.

Stimaţi colegi de la Săveni, de la Cordăreni, de la Darabani, cine ar mai fi făut vreodată în judeţul Botoşani 221 de şcoli aşa cum faceţi dumneavoastră, guvernul şi Partidul Social Democrat? Cine ar mai fi făcut vreodată, în judeţul Botoşani, 100 de drumuri comunale şi judeţene? S-ar fi gândit vreodată locuitorii din ultimul sat al judeţului Botoşani că vor trăi să calce pe asfalt, că vor merge într-un dispensar reabilitat, că vor intra într-o creşă, într-o şcoală aşa cum merită? Vă rog din suflet, vorbiţi-le oamenilor despre ceea ce facem şi nici măcar nu trebuie să minţiţi, pentru că acesta este adevărul”, declara Daniel Suciu la conferinţa de alegeri a PSD Botoşani de pe 19 aprilie.

Sâmbăta trecută, la solicitarea presei, la vizita de pe şantierul spitalului de boli paleative, vicepremierul a revenit asupra declaraţilor, insinuând că presa nu a înţeles şi că el are „proprietatea termenilor” şi că ştie ce spune. „Am spus aşa: în judeţul Botoşani avem 403 obiective finanţate prin PNDL 1 şi PNDL 2. Şi am spus aşa: Consiliul Judeţean are şapte obiective de investiţii, din care şase drumuri judeţene cu o lungime totală de aproape 44 de kilometri şi reţele de apă şi canalizare 46, unităţi de învăţământ 221, 81 prin PNDL 1 şi 140 prin PNDL 2”, a citit Daniel Suciu dintr-un dosar care i-a fost adus din maşină. Când i s-a atras atenţia că acele contracte sunt de fapt renovări şi modernizări şi nu construcţii de la zero, Daniel Suciu a replicat: „Să înţeleg că sunteţi puţin răutăcios, acum?” „Când am spus că renovăm, reabilităm şcoli, exact asta facem”, a afirmat vicepremierul, care a ţinut să precizeze că, în acest moment, la Ministerul Educaţiei se pregăteşte o licitaţie pentru construcţia de grupuri sanitare în toate şcolile din ţară,
În realitate, sute de şcoli din judeţ sunt ca în Evul Mediu. Aproape jumătate, mai exact 207, au grupurile sanitare în curte, judeţul Botoşani fiind, la egalitate cu judeţul Iaşi, pe locul 3, la acest capitol. Nu mai departe de luna trecută, un copil de trei ani a murit după ce a căzut în fosa septică din curtea unei şcoli din comuna ieşeană Brăieşti.

De asemenea, trebuie spus că există o singură creşă în municipiul Botoşani, care şi aceasta are locuri insuficiente faţă de câte cereri sunt.

Referitor la partea cu sătenii care au călcat în premieră pe asfalt în timpul guvernării PSD, trebuie reamintit că licitaţia pentru drumul strategic a eşuat şi că locuitorii din sudul judeţului au ajuns la limita răbdării privind starea drumului. Aceştia au protestat chiar cu zece zile înainte de conferinţa de alegeri a PSD Botoşani în faţa sediului CJ, şefii judeţului promiţând că vor plomba acele sectoare de drum după încheierea contractului de întreţinere a drumurilor judeţene cu firme care au câştigat licitaţia. Numai în acest an, din cauza stării proaste a drumurilor au mai protestat şi locuitorii din zona Darabaniului şi cei de la Mitoc.

Vicepremierul Daniel Suciu nu este un caz singurul caz. În ultimele trei săptămâni, când a ajuns la Botoşani, şi Liviu Dragnea nu a recunoscut efectele nefaste ale Ordonanţei 114 asupra economiei româneşti, iar Petre Daea nu a recunoscut că APIA a primit o corecţie de 80 de milioane de euro, susţinând că aceasta ar fi doar de 53 de milioane de euro şi că Guvernul a contestat-o în timp util, deşi Curtea de Justiţie a UE a respins cererea României tocmai pentru că a fost depusă tardiv.

Deja ai votat!
se încarcă...