Licitaţie pentru tramvaie noi în municipiul Botoşani

0

Ministerul Dezvoltării cumpără tramvaie noi pentru Primăria Botoşani. Ieri a fost postat pe sistemul electronic de achiziţii publice anunţul vizând achiziţia a nouă tramvaie unidirecţionale cu lungimea de circa 18 metri destinate transportului public urban de călători. Ofertele vor fi deschise pe 3 iunie, la ora 15.00. Valoarea estimată a acestei achiziţii este de 72 de milioane de lei. Potrivit reprezentanţilor ministerului, achiziţia se realizează în conformitate cu protocolul de asociere dintre municipiul Botoşani şi Ministerul Dezvoltării şi hotărârea Consiliului Municipal din 27 iulie 2018.

Tramvaiele trebuie să corespundă legislației naționale în vigoare și normelor europene cu privire la zgomot, să fie confortabile, să fie acționate în curent alternativ, cu echipamente electronice de putere și comandă cu microprocesor, cu recuperare de energie la frânare, cu viteza maximă de circulație de 70 km/oră, reglabilă, limitată electronic la 50 km/oră.

În paralel cu această achiziţie, sunt în analiză cele două proiecte depuse de municipalitate care vizează reabilitarea infrastructurii de transport cu tramvaiul.

Municipalitatea botoşăneană a depus două cereri de finanţare în cadrul Programului Operaţional 2014 – 2020. Acestea sunt „Transport urban durabil în municipiul Botoşani prin reabilitarea, modernizarea şi extinderea transportului public local cu tramvaiul – reabilitare cale de rulare traseu 1001”, în valoare de 20.000.000 euro. Al doilea vizează reabilitare cale de rulare traseu 102, valoarea fiind 19.945.827 euro.

Finanţarea va asigura reabilitarea infrastructurii: cale de rulare – demontare/montare şi transport; echiparea cu instalaţii de manevrare automată a schimbătoarelor de cale; echiparea tuturor macazurilor cu instalaţii de încălzire; schimbătoarele vor fi prevăzute cu separatoare de nămol şi ulei; deviere utilităţi şi cămine; eclise electrice la calea de rulare, refacerea străzilor pe zonele unde au fost afectate de construcţia liniei de tramvai; demontare/montare şi transport stâlpi reţele de contact; înlocuirea totală a reţelei aeriene de contact instalaţii/cabluri aeriene demontare/ montare. Pentru o mai bună fluidizare a traficului, inclusiv reducerea timpilor de aşteptare la semafor a celorlalţi participanţi la trafic şi implicit reducerea noxelor, se va introduce sistemul de semnalizare şi semaforizare „unda verde” pentru semafoare. Proiectul presupune şi o instalaţie de comandă şi control centralizat pentru managementul traficului (soft şi fibră optică de legătură). Va fi implementat şi un sistem GPS pentru urmărire circulaţie tramvaie prin dispecerat şi sisteme de informare a călătorilor în staţii şi tramvaie. Tot în baza finanţării europene, va fi implementat şi sistemul de taxare automată şi validare a biletelor de călători în tramvai. Se vor instala şase automate de bilete cu plată: monede, bancnote, carde bancar şi SMS. În intersecţii şi staţiile de tramvai va fi amplasat un sistem de supraveghere video. Va fi realizată infrastructura pietonală de acces la staţiile de tramvai, iar peroanele vor fi dimensionate la standarde europene pentru dotarea lor cu mobilier stradal.

+0 -0
se încarcă...