Cod roşu de inundaţii în Maramureş şi Bistriţa Năsăud

0

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi dimineaţă, o atenţionare cod roşu de inundaţii pentru râurile din bazinele hidrografice Someşul Mare, Şieu, Iza, Vişeu din judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, care expiră la ora 10.00.

Hidrologii avertizează că se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol, bazinele hidrografice afectate fiind Someşul Mare, Şieu, Iza, Vişeu din judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.

Aproape 40 de oameni au fost evacuaţi din calea apelor în judeţul Bistriţa-Năsăud, iar şase familii din Mureş s-au autoevacuat la rude, în urma ploilor din noaptea de miercuri spre joi. Au fost inundate peste 100 de case, aproape 400 de curţi şi peste 50 de beciuri.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pe fondul instabilităţii atmosferice, ploilor abundente, scurgerilor de pe versanţi, viiturilor rapide şi creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă au fost înregistrate efecte în 26 localităţi din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mureş şi Timiş.

Pompierii militari împreună cu autorităţile locale au intervenit pentru evacuarea apei din 115 case, 56 beciuri, 372 curţi şi 9 obiective sociale.

Pe timpul acţiunilor de intervenţie, în localitatea bistriţeană Domneşti s-a intervenit pentru salvarea a 4 persoane care nu mai puteau ieşi din locuinţă, din cauza apei care depăşea 1,5 metri.

În vigoare este şi o informare meteorologică de furtuni, care vizează toată ţara, valabilă până pe 17 mai, la ora 10.00. Meteorologii avertizează astfel că, în cea mai mare parte a ţării, vremea va fi în general instabilă.

Local şi temporar vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp şi pe arii restrânse 35 l/mp.

+0 -0
se încarcă...