vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCod roşu de inundaţii în Maramureş şi Bistriţa Năsăud

Cod roşu de inundaţii în Maramureş şi Bistriţa Năsăud

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi dimineaţă, o atenţionare cod roşu de inundaţii pentru râurile din bazinele hidrografice Someşul Mare, Şieu, Iza, Vişeu din judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, care expiră la ora 10.00.

Hidrologii avertizează că se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol, bazinele hidrografice afectate fiind Someşul Mare, Şieu, Iza, Vişeu din judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.

Aproape 40 de oameni au fost evacuaţi din calea apelor în judeţul Bistriţa-Năsăud, iar şase familii din Mureş s-au autoevacuat la rude, în urma ploilor din noaptea de miercuri spre joi. Au fost inundate peste 100 de case, aproape 400 de curţi şi peste 50 de beciuri.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pe fondul instabilităţii atmosferice, ploilor abundente, scurgerilor de pe versanţi, viiturilor rapide şi creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă au fost înregistrate efecte în 26 localităţi din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mureş şi Timiş.

Pompierii militari împreună cu autorităţile locale au intervenit pentru evacuarea apei din 115 case, 56 beciuri, 372 curţi şi 9 obiective sociale.

Pe timpul acţiunilor de intervenţie, în localitatea bistriţeană Domneşti s-a intervenit pentru salvarea a 4 persoane care nu mai puteau ieşi din locuinţă, din cauza apei care depăşea 1,5 metri.

În vigoare este şi o informare meteorologică de furtuni, care vizează toată ţara, valabilă până pe 17 mai, la ora 10.00. Meteorologii avertizează astfel că, în cea mai mare parte a ţării, vremea va fi în general instabilă.

Local şi temporar vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp şi pe arii restrânse 35 l/mp.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...