Infarct la 35 de ani

0

Un tânăr a fost transportat la Iaşi de la Dorohoi în stare gravă, după ce a suferit un infarct la doar 35 de ani. Tânărul a ajuns miercuri seara la Urgenţe în Dorohoi, de unde medicii imediat l-au diagnosticat cu infarct, în urma analizelor specifice.

Ulterior, aceştia au solicotat tranmsferul bărbatului la Iaşi, într-un centru de specialitate, astfel că pacientul a fost transportat cu o ambulanţă cu medic la Institutul de Boli Cardiovesculare din judeţul vecin. Medicii spun că afecţiunile cardiace grave au ajuns să fie întâlnite şi la persoane de 30 de ani, sau chiar sub această vârstă, cazuri inexistente în urmă cu 15-20 de ani.

Bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România. La nivel național, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19% de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.

Astfel, în vara acestui an, Ministerul Sănătăţii va lansa apelul pentru implementarea unui Program de screening care are ca scop identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular. Programul va avea o durată de 5 ani și un buget de 20 milioane euro, fonduri europene nerambursabile. Peste 170 000 de persoane vor beneficia de screening.

Tot în vara aceasta, Ministerul Sănătății va începe implementarea unui proiect de 2,5 milioane de euro, finanțare asigurată printr-un grant norvegian, prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut cu scopul prevenirii insuficienței cardiace.

De asemenea, Ministerul Sănătății va continua și în 2019 acțiunile prioritare suport pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică prin implantarea de defibrilatoare cardiace interne, program derulat în 9 spitale, precum și pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, program derulat în 18 spitale.

+0 -0
se încarcă...