Pensie mărită cu 1.600 de lei

0

Aproape 400 de botoşăneni au primit retroactiv banii pentru pensiile recalculate conform grupelor de muncă. Anunţul a fost făcut de Elena Cristina Anton, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Botoşani. Potrivit acesteia, până la începutul săptămânii au fost recalculate şi plătite pensiile a 385 de pensionari. Cea mai mare diferenţă a fost stabilită în cazul unui pensionar, care până înainte de recalculare primea lunar o pensie netă de 4.109 lei, iar acum, după recalculare, acesta primeşte 5.713 lei. Cum legea prevede ca plăţile să se facă retroactiv din momentul intrării acesteia în vigoare, fericitul pensionar a primit în această lună 11.228 de lei.

Cristina Anton mai afirmă că, la CJP Botoşani, mai sunt în lucru 78 de dosare în care pensionarii ar putea beneficia de majorarea pensiilor odată cu calcularea grupelor de muncă I şi a II-a. Serviciul Stabiliri Prestaţii din cadrul Casei Judeţene de Pensii Botoşani lucrează la aceste dosare pentru care urmează să fie emise decizii de recalculare. De asemenea, lucrăm la identificarea unor posibile dosare eligibile, în conformitate cu condiţiile impuse de lege. Depunem toate eforturile astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, pensiile recalculate şi drepturile băneşti aferente să le fie achitate”, a declarat Cristina Anton.

La nivel naţional au fost recalculate pensiile a 46.476 de persoane, iar 38.126 de decizii au fost puse în plată. Se estimează, că până la 30 septembrie, termenul limită prevăzut în lege, vor fi recalculate 100.000 de pensii.

Procesul de recalculare din oficiu a pensiilor a început pe 1 octombrie. Principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate, personal navigant din aviaţie acrobaţi şi balerini, care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă. În aceste cazuri, la calculul valorii punctului de pensii se va împărţi stagiul de cotizare la 25 de ani, nu la 35 de ani, ceea ce echivalează cu o creştere a pensiei cu a pensiei cu aproximativ o treime pentru perioada în care salariatul a beneficiat de grupă de muncă.

+0 -0
se încarcă...