miercuri, februarie 1, 2023
AcasăLocalDouă zile de confruntări de idei şi emoţii la „Tinerii Dezbat” 2019

Două zile de confruntări de idei şi emoţii la „Tinerii Dezbat” 2019

Aproape 100 de liceeni din întreg judeţul şi-au demonstrat în acest sfârşit de săptămână calităţile de debateri în cadrul celei de-a III-a ediţii a olimpiadei naţionale „Tinerii dezbat”. Găzduit şi în acest an de Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, evenimentul aflat la faza judeţeană s-a bucurat de o prezenţă şi mai numeroasă decât cea de anul trecut, adunând 30 de echipaje din Botoşani, Dorohoi, Săveni, Flămânzi, Ştefăneşti, Şendriceni şi Todireni, şi cu mult mai numeroasă decât în alte judeţe. În comparaţie, Iaşiul a avut în competiţia judeţeană doar 12 echipaje.
Participanţii s-au înscris la cele două categorii, începători şi avansaţi, în funcţie de experienţa anterioară, pentru ca, timp de două zile, să îmbrace, pe rând, rolurile de Guvern sau Opoziţie, dezbătând temele alese de Ministerul Educaţiei şi anunţate în urmă cu câteva zile.
Debordând de informaţii, emoţii, dar mai ales de putere de convingere, tinerii au argumentat că, pentru progresul şcolar, ba competiţia, ba cooperarea este mai importantă, că imigranţii pot fi o soluţie, sau nu, pentru deficitul de forţă de muncă din România, că ar trebui, sau poate nu, sancţionaţi cetăţenii ce nu selectează deşeurile şi că votul obligatoriu ar întări, ori nu, democraţia românească. Nu este deloc uşor să susţii un punct de vedere cu care poate nu eşti de acord, iar susţinerea să fie făcută cu o maximă persuasiune. Jocurile dezbaterilor au încins spiritele şi au aprins obrajii debaterilor, emoţiile crescând proporţional cu cât meciurile s-au apropiat de finale. Au fost acordate 10 premii individuale, câte cinci pentru fiecare categorie, alte 8 revenind echipajelor ce au răzbit din victorie în victorie până în cele patru finale mici şi mari.
Specialiştii în psihologie şi pedagogie au explicat că dezbaterile dezvoltă în tineri spiritul critic, îi conectează la realitatea multidimensională, îi învaţă să gândească şi să verbalizeze coerent, să fie cât mai lucizi, îi ajută să se maturizeze social şi emoţional, să se poată feri de prejudecăţi, îndoctrinări şi manipulări. Rezultate mai mult decât de dorit pentru orice tânăr, motiv din care olimpiada a avut cu fiecare an mai mare priză atât la profesori cât şi la elevi. Peste 34 de arbitri au evaluat prestaţiile competitorilor botoşăneni din acest an, dascălii predând diferite discipline: de la socio-umane la limba şi literatura română, franceză, biologie, profesori ce au înţeles cât de utilă poate fi dezbaterea inclusiv ca metodă de lucru în clasă.
De organizarea olimpiadei s-au ocupat îndeaproape inspectorul şcolar Rodica Mighiu şi directorul de turneu Livia Petrune, Liceul de Artă asigurând infrastructura şi voluntarii de ajutor.
„Tânăra” olimpiadă va fi evaluată ca impact în acest an, iar dacă ministeriabilii o vor considera de efect o vor păstra în familia competiţiilor oficiale ale şcolii româneşti actuale. În caz contrar aceasta va fi retrasă, variantă ce îi va întrista mult pe liceenii ce se pregătesc cu mare încântare şi pasiune pentru Debate-ul anual. Şi în această a III -a ediţie au câştigat toţi participanţii, însă premiul I, atât la avansaţi, cât şi la începători, a revenit liceenilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, cele şase fete urmând să reprezinte judeţul la faza naţională ce va avea loc în luna iulie la Piatra Neamţ. Aveţi mai jos toţi premianţii de la „Tinerii Dezbat” 2019.
http://www.isjbotosani.ro/img/uploads/rodica.mighiu/file/BT-Premii-TD-2019-individual.pdf

CLASAMENT INDIVIDUAL ** ÎNCEPATORI

PREMIUL
NUMELE ŞI PRENUMELE
UNITATEA ŞCOLARĂ
I
Creţu Ştefan
C. N. ”A. T. Laurian” Botoşani
II
Grădinaru Irina Theodora
Liceul de Artă “Ş. Luchian” Botoşani
III
Rotariu Anamaria
Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă Săveni
III
Nacu Maria Anastasia
Liceul de Artă “Ş. Luchian” Botoşani
MENŢIUNE
Buliga Maria – Adelina
Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoşani

CLASAMENT INDIVIDUAL ** AVANSAŢI

PREMIUL
NUMELE ŞI PRENUMELE
UNITATEA ŞCOLARĂ
I
Budeanu-Mihalachi Sorina
C. N. ”A. T. Laurian” Botoşani
II
Costiniuc Anamaria
Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi
III
Ghileschi Nadin Mihaela
Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoșani
MENŢIUNE
Ungureanu Eduard-Alexandru
C. N. ”A. T. Laurian” Botoşani
MENŢIUNE
Gireadă D. Maria-Mirabela
Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani

CLASAMENT ECHIPAJE ** AVANSAŢI

PREMIUL

UNITATEA ŞCOLARĂ
I

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoșani
II

Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani
III

Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi
MENŢIUNE

Colegiul Naţional „A. T. Laurian” Botoșani

CLASAMENT ECHIPAJE ** ÎNCEPĂTORI

PREMIUL UNITATEA ŞCOLARĂ
I Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoșani
II Colegiul Naţional „A. T. Laurian” Botoșani
III Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani
MENŢIUNE Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.6 ° C
5.6 °
4.4 °
60 %
3.6kmh
100 %
mie
6 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
-3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Din când în când, trebuie să le amintești oamenilor că bei, dar bei cu stil.

EDITORIAL

Mediatizatul caz al fraților Tate care și-au deschis un punct de lucru „altfel” la o margine de București nu reprezintă decât vârful unui aisberg...

GÂNDUL ZILEI

De la anul, este cert, Veți primi pe telefoane Când nevasta e cu toane, Mesaje tip ... Ro Alert! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

 

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...