Şcoli botoşănene premiate la Palatul Parlamentului

0
Şcoli botoşănene premiate la Palatul Parlamentului

87 de unități de învățământ au primit titlul şi trofeul de „Şcoală Europeană”, astăzi, la Palatul Parlamentului. Dintre acestea, două sunt din județul Botoşani: Şcoala Gimnazială 11 şi Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Fiecare unitate de învăţământ va beneficia şi de un premiu în valoare de 5.000 lei, care va fi utilizat pentru dotări.

La cele 15 ediții ale competiției naţionale „Şcoală Europeană (2004-2018) au participat 2023 de unități de învățământ din toate județele țării și 775 dintre acestea au primit certificatul și trofeul „Școală Europeană”. Impactul pe care această competiţie l-a avut asupra comunităţilor educaţionale, în toţi aceşti ani, a făcut din această iniţiativă a ministerului o competiţie de elită. Certificarea şcolilor cu titlul de „Şcoală Europeană” le-a conferit recunoaştere şi prestigiu în cadrul comunităţilor educaţionale, iar eforturile pe care le-au făcut pentru menţinerea titlului obţinut au determinat interesul tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi şi noi proiecte, promovând valorile naţionale şi contribuind la creşterea mobilităţii internaţionale şi a schimbului intercultural.

În județul Botoşani, primul titlu de „Şcoală Europeană” a fost obținut la ediţia 2007 de către Liceul Teoretic „Grigore Antipa” (pe atunci Liceul de Ştiinţe ale Naturii „Grigore Antipa”). Până în prezent, titlul de „Şcoală Europeană” a fost obținut de 28 de ori, de către 12 unități de învățământ.

Competiția se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale. Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană” este valabil trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul.

Astfel, Şcoala Gimnazială11 Botoşani a obținut, în 2019, pentru a patra oară acest titlu, iar Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoşani pentru a treia oară, datorită impactului proiectelor educaționale europene, promovării valorilor europene, culturii şi limbilor moderne, datorită rezultatelor obţinute de elevi la olimpiade şi concursuri naționale şi internaționale.

Pot fi numite campioane următoarele unități de învățământ, care au obținut acest titlu de 4 ori, respectiv de 3 ori:

Şcoala Gimnazială 17:  ediţia din 2009, 2012, 2015, 2018;

Şcoala Gimnazială 11: ediţia din 2008, 2011, 2014, 2019;

Şcoala Gimnazială „Grigore Antipa”: ediţia din 2008, 2011, 2014;

Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”: ediţia din 2012, 2015, 2018;

Colegiul Național „Mihai Eminescu”: ediţia din 2013, 2016, 2019.

Competiția „Şcoală Europeană” constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.

+0 -0

se încarcă...