Crimă plătită cu libertatea. Doi bărbaţi trimişi la puşcărie

0

Doi bărbaţi din satul Tudor Vladimirescu, comuna Albeşti, bănuiţi că au ucis în bătaie un consătean, au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare. Potrivit unei decizii a Curţii de Apel Suceava, Neculai Andrici a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare, în timp ce Constantin Prisacariu s-a ales cu o condamnare de şase ani de detenţie. Acuzaţi de lovituri cauzatoare de moarte, cei doi au fost ridicaţi ieri de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi încarceraţi în Penitenciarul Botoşani pentru executarea pedepselor.

Crima a avut loc în noaptea de 2 spre 3 martie 2013, când victima Mihai Păduraru, în vârstă de 55 de ani, a mers la un consătean şi l-a ajutat să taie nişte salcâmi, iar în drum spre casă a vrut să treacă prin grădina familiei Andrici pentru a scurta distanţa. Atunci, Constantin Prisacariu, auzind câinii lătrând, s-a dus să vadă ce se întâmplă şi l-a surprins pe bărbat în grădină. Presupunând că acesta încerca să fure, Prisacariu a tăbărât asupra lui lovindu-l cu pumnii şi cu picioarele. Apoi, când a văzut că bărbatul nu mai mişcă, a mers la familia Andrici şi a povestit cum „a prins Jderul”. Atunci, Andrici a luat un băt şi a plecat împreună cu Prisacariu în grădină, lovindu-l din nou pe bărbat. Abia după acest al doilea episod violent Prisacariu a mers la familia victimei, i-a anunţat pe cei din casă că Mihai Păduraru este inconştient, l-au adus în locuinţă, însă bărbatul a decedat după numai câteva ore.

Necropsia avea să arate că decesul a survenit din cauza unui politraumatism și a asfixiei mecanice cu aspirat gastric alimentar, la o persoană cu intoxicație etilică acută în stadiul II, dar expertiza medico legală a indicat fără dubii  că bărbatul a murit din cauza leziunilor traumatice, prezența aspiratului alimentar și a intoxicației etilice având rol de factori adjuvanți. Incluşi de la bun început pe lista suspecţilor, cei doi localnici au susţinut că ei l-ar fi găsit prăbuşit la pământ şi că i-ar fi dat doar câteva palme, invocând printre altele că victima ar fi fost în conflict şi cu un frate. În schimb, anchetatorii au refăcut întregul fir al evenimentelor şi au reuşit să arate că de fapt Mihai Păduraru nici nu ar fi mers acasă câteva zile, nu intenţionase decât să treacă prin grădină şi că singurii agresori ar fi cei doi localnici.

Doar că ancheta s-a prelungit, iar dosarul a ajuns în instanţă abia în vara lui 2017, la mai bine de patru ani de la comiterea faptei. În schimb, în urma administrării probatoriului, instanţa i-a găsit vinovaţi pe cei doi bărbaţi, care urmează să-şi ispăşească acum pedepsele primite de la magistraţi.

+0 -0
se încarcă...