spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPagube de două milioane de euro făcute de inundaţii (video)

Pagube de două milioane de euro făcute de inundaţii (video)

Ploile şi inundaţiile din ultima lună şi jumătate au lăsat în urmă pagube de peste două milioane de euro, cele mai mari la infrastructura rutieră şi aşa destul de precară.

Bilanţul pagubelor a fost prezentat de către prefectul Dan Şlincu în cadrul unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Astfel, distrugerile făcute de cele cinci rânduri de ploi şi inundaţii de la începutul lunii mai şi până în prezent, la case, anexe gospodăreşti, terenuri agricole şi drumuri, au fost evaluate de comisiile locale la 9,94 milioane de lei. Cele mai mari pagube s-au produs în prima săptămână a lunii iunie, fiind vorba de peste şase milioane de lei.

De departe cel mai mult au avut de suferit drumurile, pagubele fiind estimate la peste nouă milioane de lei. Comisiile locale de evaluare au reţinut avarii la peste 240 de kilometri de drumuri şi la 92 de poduri şi podeţe.

De asemenea, dezlănţuirea apelor a lăsat în urmă pagube şi la locuinţele şi gospodăriile locuitorilor din comunele afectate. Deşi în raport se vorbeşte de 77 de locuinţe, 23 de anexe gospodăreşti, un cămin cultural şi o staţie de pompare, pagubele reţinute la acest capitol au fost de doar de o sută de mii de lei.

Şi terenurile agricole au avut de suferit potrivit bilanţului prezentat de prefectul Şlincu. Astfel, în urma celor cinci rânduri de inundaţii din ultimele 45 de zile au fost calamitate aproximativ 7.200 de hectare, iar un solar a fost distrus în proporţie de 100%. În acest caz, pagubele de pe suprafeţele neasigurate, au fost evaluate la peste 120.000 de lei.

Cele cinci rapoarte ale comisiilor de locale de inventariere a pagubelor au fost votate în unanimitate de membrii CJSU şi urmează să fie transmise guvernului, împreună cu o hotărâre prin care să se acorde despăgubiri pentru cei afectaţi.

Aceste pagube au fost evaluate de trei comisii constituite la nivel de judeţ constituite prin ordin de prefect. Valoarea acestor pagube este estimativă, deci nu am evaluat eu aceste pagube, ci de o comisie judeţeană constituită din experţi de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, de la Drumuri Judeţene şi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor… Bineînţeles, este nevoie de un sprijin pentru remedierea acestor distrugeri şi sper ca în perioada imediat următoare unităţile administrativ teritoriale afectate să primească acest sprijin din partea guvernului”, a declarat prefectul Dan Şlincu, subliniind că cele mai afectate sunt drumurile din judeţ.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...