CJ şi-a rectificat bugetul, la nicio lună de la aprobare, pentru Nova Apaserv

0

Legile privind responsabilitatea fiscal-bugetară prevăd ca bugetele autorităților să nu fie modificate în prima jumătate a anului. Cu toate acestea, Consiliul Județean (CJ) a votat în luna mai „rectificarea bugetului propriu judeţean şi al bugetului instituţiilor şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, pe anul 2019”, deşi acestea au fost aprobate cu o lună în urmă.

Principala cauză a rectificării bugetului a fost acordarea milionului de euro pentru salvgardarea Nova Apaserv de o posibilă criză profundă, dar şi pentru mici retuşuri la alte instituţii subordonate, precum: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” şi Şcoala Profesională Specială „Ion Pillat” Dorohoi.

 

Sorescu: „Pentru că pot”

 

Rectificare a fost votată fără vreun comentariu şi de către consilierii judeţeni. „Am votat rectificarea pentru că fără acel milion de euro, situaţia de la Nova Apaserv devenea critică. Celelalte modificări sunt minore şi oricum s-a păstrat echilibrul bugetar votat anterior”, a declarat liderul consilierilor judeţeni liberali, Gheorghe Sorescu, adăugând că social-democraţii au modificat bugetul după numai o lună, „pentru că pot”, făcând aluzie la majoritatea covârşitoare pe care PSD o are în CJ.

În afara banilor pentru Nova Apaserv au mai trebuit făcute modificări de buget la Memorialul Ipoteşti, după controlul Curţii de Conturi, care a găsit că s-au plătit anumite facturi la utilităţi din fonduri publice şi nu din veniturile proprii aşa cum prevede legislaţia. Suma este derizorie, de câteva mii de lei, şi s-a constituit ca venit la bugetul CJ.

 

Macaleţi: „Nu e nicio golăneală”

 

Preşedintele CJ, Costică Macaleţi, susţine că rectificarea bugetară aşa devreme a fost dictată de situaţia de criză de la Nova Apaserv şi că la mijloc „nu e nicio golăneală”. „Am dat banii la Apă. Ei au întârziat puţin cu documentaţia şi acum s-a potrivit să rectificăm… E o situaţie excepţională! Trebuie să dai nişte bani şi trebuie să faci imediat o rectificare. O faci! Nu-i vorba de…, vorbesc ca principiu, nu-i vorba de nicio golăneală, să muţi banii, să dregi, să faci…Ei au pornit documentaţia din toamnă şi acuma s-a potrivit să putem să le dăm banii şi am procedat la o rectificare”, a declarat Macaleţi, care a adăugat că nu putea să prindă banii de la adoptarea bugetului, pentru că nu a primit documentaţia necesară de la Nova Apaserv. „Fără documentaţie, cum să fac? Doamna Didii (n.r. – directorul executiv al CJ Botoşani – Direcţia Buget-Finanţe) dă cu pumnul în masă şi eu merg pe mâna ei. Până una alta, finanţiştii sunt finanţişti”, a declarat şeful judeţului.

În ultima şedinţă de CJ, au fost alocaţi operatorului de apă 4,137 milioane de lei pentru majorarea capitalului social, banii provenind din execedentul bugetar avut de instituţia ce conduce judeţul la finele anului trecut.

+0 -0
se încarcă...