Risc de roaming involuntar în județ

0
0

Botoşănenii din zona de graniţă pot plăti mai mult pentru telefonie şi internet, avertizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Conform arbitrului pieţei telecom, roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei. În aceste situaţii, utilizatorul, deşi se află pe teritoriul României, va fi facturat pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming, ca şi cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin. „Trebuie menţionat faptul că, în cazul în care au telefonul setat pentru conectarea automată la reţea, utilizatorii intraţi în roaming involuntar vor rămâne captivi în reţeaua statului vecin cât timp terminalul recepţionează semnal de la reţeaua operatorului respectiv, chiar dacă există semnal de la operatorul naţional la care este abonat. Pentru a evita astfel de situaţii, recomandăm dezactivarea opţiunii de selectare automată a reţelei şi selectarea manuală a reţelei, în zonele aflate în apropierea graniţelor”, precizează Cristin Popa, director executiv al Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

În cazul în care telefonul sau tableta se conectează automat la reţeaua unui stat vecin membru al UE, cum ar fi Bulgaria sau Ungaria, apelurile primite sau efectuate şi consumul de date se vor tarifa conform mecanismului Roam like at home. Mai exact, tarifarea se va realiza ca şi cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei reţele… Cheltuieli mult mai mari, însă, pot rezulta în urma conectării la reţeaua unui operator dintr-un stat vecin care nu este membru UE, cum sunt Moldova, Ucraina (n.r. – ambele afectează zona de graniţă a Botoşaniului) şi Serbia. În aceste ţări, tarifele de roaming aplicabile nu sunt reglementate, fiind semnificativ mai mari”, se arată în comunicatul ANCOM.

Pe lngă localităţile din judeţul Botoşani, acelaşi potenţial risc de intrare în roaming involuntar se găsesc în judeţele: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui.

+0 -0

se încarcă...