Creştinii ortodocşi au intrat în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

0
0

Ieri a început postul închinat Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Spre deosebire de celelalte posturi care au o durată fixă, postul închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o durată variabilă de la an la an, în funcție de data sărbătorii pascale. Acest post poate varia între 28 de zile, atunci când Paștele cade pe 4 aprilie, până în situația în care poate fi desființat, atunci când Paștele este prăznuit după 1 mai.

Prin ținerea acestui post se cinstesc și darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime. În trecut acest post se mai numea Postul Cincizecimii.

Postul presupune sporirea rugăciunii şi a faptelor bune, respectiv sporirea lucrării misionare a Bisericii, urmând zelului misionar al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, precum și al celorlalți Apostoli.

„Mulţi dintre noi postim, ne ostenim, dar inima rămâne de piatră. Trebuie să avem milostenie. Nimic nu luăm cu noi, lăsăm totul în urmă. În schimb, putem trimite înainte fapta cea bună şi către un sărac,  către un spital, o biserică sau şcoală. Când omul este la ananghie, la supărare, trebuie ajutat. Să postim cu gândul la Dumnezeu, cu rugăciunea şi cu fapta cea bună”, acesta este îndemnul preotului Partenie Apostoaie, parohul Bisericii „Vovidenia”.

Partenie Apostoaie i-a îndemnat pe botoşăneni ca în această perioadă să se implice în sprijinirea celor care au probleme. „Noi putem să fim oameni şi să ajutăm pentru că fiecare avem nevoile noastre, dar când se întâmplă un incendiu, o inundaţie, aceste probleme nu mai suportă amânare şi este o provocare pentru noi să vedem nevoile celor de lângă noi, căci nu este bogat cel care are mult. Bogăţia adevărată este în suflet. Bogat cu adevărat este cel care are ce-i trebuie şi-i mulţumit cu cât are, iar sărac este cel care are mai mult decât îi trebuie, dar nu-i mulţumit niciodată. Cu adevărat bogat este cel care-i mulţumeşte lui Dumnezeu pentru tot ceea ce a primit şi este şi el, la rândul lui, un om printre oameni, adică ştie să-i ajute şi pe alţii”, a mai spus preotul Partenie Apostoaie.

+0 -0

se încarcă...