Facilităţi fiscale pentru botoşănenii cu datorii

0

În şedinţa din 27 iunie, consilierii municipali vor dezbate proiectul privind aprobarea procedurii de acordare a înlesnirii la plată sub forma scutirii unei cote de 75% din majorările de întârziere aferente obligaţiilor fiscale restante datorate bugetului local al Municipiului Botoşani de către persoanele fizice, restante la 31 decembrie 2018.

Măsura este aplicată în baza legii privind Codul de procedură fiscală şi este impusă de cuantumul majorărilor de întârziere ale contribuabililor persoane fizice, la datoriile restante (care sunt aferente debitelor anterioare anului 2019). La 30 aprilie 2019, cuantumul majorărilor de întârziere ersa de 11.759.000 lei, ceea ce grevează posibilităţile de plată a datoriilor pentru un număr mare de botoşăneni.

Potrivit conducerii Direcţiei Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Botoşani, în perioada 2015 – 2018, la nivelul Municipiului Botoşani a existat o preocupare pentru acordarea de înlesniri la plată, măsura având rezultate bune pentru bugetul local.

Astfel, în baza unei hotărâri din august 2018 a Consiliului Municipal, a fost acordată o scutire de 75% din majorările de întârziere aferente obligaţiilor fiscale restante datorate bugetului local de către persoanele fizice, în condiţiile achitării debitelor restante, a debitelor curente şi a amenzilor. În baza acelei hotărâri, DIT a primit 549 de cereri, fiind acordate scutiri în cuantum de 324.975 de lei, suma încasată de la contribuabilii care au beneficiat de această măsură fiind de 814.019 lei.

”Datoriile contribuabililor persoane fizice din majorări de întârziere se menţin la un nivel ridicat, respectiv au înregistrat o pondere de 20,1% din totalul datoriilor restante ale persoanelor fizice la 31 decembrie 2018 şi au crescut la 21,2% la 3 aprilie 20192, se arată în raportul înaintat deliberativului local de către conducerea Direcţiei Impozite şi Taxe.

Termenul de aplicare a schemei de acordare a acestei facilităţi fiscale este perioada cuprinsă între publicarea hotărârii şi data de 20 decembrie 2019.

+0 -0
se încarcă...