spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTÎntâlnire emoţionantă la Colegiul Naţional "AT Laurian" (foto, video)

Întâlnire emoţionantă la Colegiul Naţional „AT Laurian” (foto, video)

Aula Colegiului Naţional „AT Laurian” a găzduit ieri o festivitate de o deosebită încărcătură sufletească. Liceenii care au absolvit această prestigioasă unitate de învăţământ în urmă cu jumătate de secol s-au întâlnit pentru a depăna amintiri, cu multe emoţii, dar şi cu gândul la colegii şi profesorii care nu mai sunt în această lume. Cei care au ajuns profesori, ingineri, arhitecţi, economişti, directori de licee şi şcoli generale, persoane super calificate în alte domenii de activitate au dorit să facă o călătorie în timp şi să retrăiască emoţiile anilor când erau liceeni. Au reuşit să-şi ascundă emoţiile şi lacrimile cu zâmbete largi şi cuvinte spuse din suflet, cuvinte de preţuire pentru dascălii care i-au format ca oameni.

Festivitatea a debutat cu Gaudeamus Igitur. A fost ţinut un moment de reculegere în memoria foştilor elevi şi profesori care au trecut la cele veşnice. Absolvenţii promoţiei 1969  au avut bucuria de a se reîntâlni cu fostul  profesor de muzică şi inspector şcolar de arte, Alexandru Romanovschi, dar şi cu profesorul Laurenţiu Palade, inspector şcolar. Acesta i-a acordat profesorului Romanovschi, din partea conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean, o Diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate didactică desfăşurată pe tărâmul artelor.

„Este un moment emoţionant. Noi, care astăzi suntem aici, avem acest privilegiu, trebuie să fim bucuroşi că viaţa ne-a dat această ocazie şi pentru asta trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu. Totdeauna m-am mândrit că am fost eleva acestui liceu şi am pronunţat totdeauna numele complet, August Treboniu Laurian , atât prin rezonanţa numelui personalităţii care a fost filolog şi istoric, dar şi prin numeroasele somităţi care au învăţat pe băncile acestei şcoli. Eram tineri, la început de drum, am fost întâmpinaţi aici de eminenţi profesori, în primul rând excepţionali ca meserie aleasă, dar în acelaşi timp şi foarte aproape de sufletul nostru, adevăraţi oameni. Ei au reuşit să ne jaloneze drumul pe care ulterior l-am urmat fiecare”, a spus, printre altele Emilia Munteanu, şefa de promoţie.

Ea a amintit de M. Boiarschi, Elena Ciobanu, Mihai Tironeac, Carmen Simionescu, Focşa, Aurel Dorcu, Eufrosina Costeschi, Moraru şi ceilalţi profesori care şi-au câştigat „un colţişor în sufletul foştilor elevi”.

O fostă elevă a ATL, care a fost cadru didactic, le-a spus celor prezenţi că îşi aminteşte de învăţătorul Mihai Ghiorghiu, care a fost un pedagog exemplar. Ea a evocat-o şi pe profesoara Carmen Simionescu, ce avea un stil deosebit de a preda. Cu tristeţe, ea s-a declarat revoltată de cum arată Centrul Vechi, Biserica „Sfântul Gheorghe” şi Teatrul „Mihai Eminescu” arătând chiar că s-ar impune o subscripţie naţională pentru ca Biserica „Sfântul Gheorghe” să scape de acoperişul cu folie şi de schelele vechi.

Un alt absolvent, originar din Cristeşti, a vorbit cu emoţie despre sacrificiul făcut de părinţii săi pentru ca el să înveţe carte, despre condiţiile vitrege în care a locuit în timpul liceului, la gazdă, dar şi despre satisfacţia elevilor de la Laurian de a fi avut profesori emeriţi care i-au ajutat să-şi formeze partea de cultură generală, esenţială pentru viaţa unui om.

„Noi arhitecţii concepem şi creăm spaţii. Cel mai important spaţiu pe care l-am creat în viaţa mea a fost un spaţiu în care aţi intrat, colegii mei, profesorii. Acesta este spaţiul cel mai important”, a spus arhitectul Nelu Cristea.

Mărioara Papară, director şi profesor al Liceului „Alexandru cel Bun”.  le-a transmis celor prezenţi toate cele bune, adăugând „să ne vedem şi la 60 de ani”.

„Vă doresc din suflet să fiţi la fel de frumoşi cum aţi fost când eraţi elevi, să trăiţi în continuare cu familiile dumneavoastră cu bucuria pe care v-o dau urmaşii, nepoţii. Sănătate vă doresc şi prosperitate, de ce nu? Pace, linişte sufletească şi ocrotire de la Dumnezeu”, le-a spus, în final, profesorul Alexandru Romanovschi.

Festivitatea s-a încheiat cu un „La mulţi ani” cântat din inimă şi cu promisiunea unor noi revederi.

bdr
bty
bty
bty
bdr
bdr
Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...