Tineri din Franţa şi Ungaria, participanţi la o reuniune de proiect Erasmus+ în Botoşani

În perioada 14 – 23 iulie, Asociația „Renașterea botoșăneană”, condusă de Claudiu Nanea și Trupa de teatru antic „Katharsis”, coordonator – profesor Coca Dorica, derulează proiectul Erasmus+, “Open Minds, Open Doors”, Botoșani, Romania. În cadrul reuniunii de proiect, cele două structuri sunt gazdele unor grupuri de tineri din  Insula Reunion, Franța și din Debrețin, Ungaria.

Activitățile includ, printre altele, jocuri de socializare, de descoperire a orașului, de cunoaștere a tradițiilor și obiceiurilor românești, dar și a celor din țările de unde vin participanții. În acest sens, pentru oaspeți, la invitația primarului din Cristești, gazdele au pregătit o vizită la hramul bisericii ”Sfântul Ilie”, din această localitate, iar mai apoi, o excursie cu aceeași temă, pentru vizitarea muzeului de artă populară de la Marginea – Suceava și mănăstirea Sucevița.

Printre activități se regăsește și organizarea unui atelier Media, unde tinerii participanți vor prelucra imagini video și fotografii realizate în Botoșani care vor pune în valoare județul nostru, prin faptul că vor putea fi vizionate pe o platformă Web special creată pentru acest eveniment.

Potrivit organizatorilor, participanții vor avea ocazia să acționeze într-un mediu multicultural, să interacționeze și să învețe cu coechipierii din medii culturale, religioase și etnice diferite, precum și să identifice diferențele dintre cele trei naționalități, împărtășind valori comune și dezrădăcinând stereotipurile.

Obiectivul principal al proiectului este de a contribui la stimularea oportunităților de promovare a activităților comune, care să încurajeze participarea la activitățile nonformale. Proiectul se bazează pe respectarea obiectivelor programului Erasmus+, care este în concordanță cu obiectivele și acțiunile cheie ale Strategiei Europa 2020.

Astăzi, oaspeţii au vizitat Colegiul Național ”AT Laurian”, pentru ca, între orele 12.30 și 13.00 să aibă loc, în fața colegiului, un flash mob, în care tinerii din Trupa de teatru antic și din Trupa de Dans Grecesc Katharsis i-au implicat pe tinerii din Franța și din Ungaria, având ca punct comun faptul că rădăcinile și fundamentele culturii europene se regăsesc în Grecia și în Roma  antică.

Tot un astfel de flash mob, precum și o paradă a costumelor din Grecia și din Roma  antică, vor avea loc pe pietonalul Unirii, în fața cinematografului, astăzi, începând cu ora 16.00.

În această seară, de la ora 20.00, tinerii participanți din Franța și Ungaria vor juca în piesa Trupei de teatru antic Katharsis ”Acteea şi Neor” și vor dansa în colajul Trupei de Dans Grecesc cu același nume, într-un cadru cât se poate de favorabil teatrului antic, în amfiteatrul din Parcul Cornişa.

„Prin toate aceste activități, proiectul își va atinge obiectivele, tinerii francezi, unguri și români împărtășindu-și experiențele, abilitățile, cunoștințele, părerile, impresiile, sentimentele și petrecând împreună nouă zile de calitate, într-o atmosferă educativă, instructivă, antrenantă și foarte plăcută”, au mai transmis organizatorii.

 

Deja ai votat!