Drumul strategic a fost scos din nou la licitaţie

0
0

În sfârşit drumul strategic a fost scos la licitaţie. După o licitaţie eşuată din cauza Ordonanţei 114 (Taxa pe lăcomie), care a aruncat costurile lucrărilor de construcţie şi infrastructură în aer, şi un blocaj birocratic de aproape jumătate de an cauzat de reactualizarea costurilor şi modificarea ghidului de finanţare europeană pentru continuarea proiectului cu bani de la UE, Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani a scos din nou la licitaţie drumul care a cauzat valuri de proteste în ultimul an.

Licitaţia a devenit vizibilă pe site-ul de achiziţii publice şi prevede modernizarea drumului lung de 106 kilometri. Pentru aceasta sunt alocate peste 272 de milioane de lei, fără TVA, adică aproximativ 60 de milioane de euro. Deschiderea ofertelor este programată pe data de 9 septembrie, la ora 15:00, iar, aşa cum a afirmat Antonela Pătraşcu, directorul executiv în cadrul Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Publice a CJ, „analizarea şi adjudecarea va avea loc cel târziu octombrie-noiembrie”. „Deci, un eventual contract, sfârşitul anului. Astea sunt procedurile legale”, a precizat Pătraşcu în ultima şedinţă de CJ.

Au fost parcurşi toţi paşii necesari. Ne dorim ca lucrările să înceapă cât mai repede şi cred că am ajuns la maturitate, iar contestaţiile nu trebuie să fie cuvântul de ordine la aceste contracte mari de lucrări. Sper să câştige cei mai buni şi să ne bucurăm de drumuri de calitate”, a precizat, la rândul său, vicepreşedintele CJ, Dorin Birta.

Nu este prima licitaţie pentru drumul strategic. Aceasta a mai fost scos pe SEAP şi al sfârşitul lunii ianuarie, iar pe 11 matie, când trebuiau să deschidă ofertele, membrii comisiei de licitaţie din CJ au constatat că nimeni nu s-a interesat de lucrare. Atunci, valoarea estimată a contractului a fost de 254 milioane de lei fără TVA, aproximativ 55 de milioane de euro. Ulterior valoarea a fost actualizată cu încă cinci milioane de euro.
Prin acest proiect vor fi modernizate patru tronsoane de drum judeţean situate pe teritoriul judeţului Botoşani – DJ 282 H (limită judeţ Iaşi – Rediu – Răuseni – Călăraşi), DJ 282 (Răuseni – Todireni – Albeşti – Truşeşti – Dângeni – Hăneşti), DJ 297 (DN 29D – Blândeşti – Suliţa – Lunca – Todireni) şi DJ 294 (Dângeni – Mihălăşeni) – precum şi cel situat pe teritoriul Judeţului Iaşi – DJ 282 H (Şipote – limită judeţ Botoşani).

Drumurile judeţene care formează axa strategică sunt într-o stare dezstruoasă, iar CJ a luat decizia de a plomba aceste sectoare de drumuri. În ultimul an, locuitorii comunelor Răuseni, Hlipiceni şi Todireni au protestat de mai multe ori în faţa CJ.

+0 -0

se încarcă...