vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTMunicipalitatea botoşăneană alocă peste 600.000 de lei pentru procesarea biodeşeurilor

Municipalitatea botoşăneană alocă peste 600.000 de lei pentru procesarea biodeşeurilor

Începând cu septembrie 2016, data la care s-a deschis depozitul de la Stăuceni, a existat o mare problemă generată de biodeşeuri (crengi, iarbă, frunze uscate), deoarece acestea nu au fost primite la Stăuceni. Nu puţine au fost situaţiile în care au apărut mormane de biodeşeuri în rampele de lângă blocuri, situaţie reclamată atât la primărie, cât şi la Urban Serv. Încă de anul trecut a existat o amplă corespondenţă între Urban Serv şi primărie, ştiut fiind faptul că municipalitatea este structura care trebuie să se doteze cu utilajele pentru prelucrarea biodeşeurilor.

Până să fie pus la punct acest sistem, în zona Rediu, a apărut o nouă rampă, aici putând fi văzute suluri de iarbă uscată, crengi, dar şi saltele, scaune, sau chiar resturi din construcţii.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, zona va fi eliberată după ce va fi finalizată procedura de achiziţie a unui sistem modern de compostare a deşeurilor verzi generate în parcurile şi grădinile publice ale oraşului. Procedura de achiziţie se apropie de final.

“Acest proiect ne ajută să înţelegem că trebuie să trecem de la viziunea tradiţională despre deşeuri, la conceptul <deşeul este o resursă>, în care, spre exemplu, eliminarea unor cheltuieli creează oportunitatea unor noi investiţii. Implementarea acestei soluţii – prin care se obţin economii importante din reducerea costurilor de colectare, transport, depozitare şi de contribuţii penalizatoare ale firmei de salubrizare locală – este privită şi ca o alternativă a sistemului actual de colectare în amestec a deşeurilor municipale” a declarat primarul Cătălin Flutur.

Valoarea estimată a investiţiei este de 665.000 lei, fondurile urmând a fi asigurate din taxa specială de salubrizare. Vor fi achiziţionate un utilaj multifuncţional cu accesorii şi o unitate mobilă de compostare. Utilajul multifuncţional va realiza activităţi de încărcare-descărcare, de tocare şi mărunţire a deşeurilor verzi (crengi, frunze, iarbă, alte deşeuri biodegradabile), activităţi de cernere, depozitare şi de încărcare a compostului obţinut.

Unitatea mobilă de compostare reprezintă Soluţia aplicată printr-o tehnologie modernă prin care deşeurile verzi sunt tocate, mărunţite şi introduse într-o “celulă de compostare” unde parcurg un proces controlat şi accelerat de descompunere, asistat de un program pe calculator, optimizat permanent.

Compostul va fi utilizat ca un îngrăşământ valoros, bogat în elementele nutritive accesibile pentru plante, la lucrările de arhitectură peisajeră, la cultivarea plantelor ornamentale, cu ocazia lucrărilor de întreţinere şi refacere a spaţiilor verzi din Municipiul Botoşani, poate chiar la înfiinţarea unui sistem de sere şi solarii de interes local.

bty
bty
bty
bty
bty
bty
Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...