spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTSalvări cu milioane de kilometri la bord

Salvări cu milioane de kilometri la bord

Au parcurs de 3 ori drumul până la Lună şi înapoi. Cele 35 de ambulanţe ale SJA Botoşani au parcurs în 2018 aproape 2,2 milioane de kilometri transportând peste 36.000 de cazuri. Dintre aceste ambulanţe 12 sunt noi, unele ajungând deja la 40-50.000 de kilometri efectuaţi.

O treime din cele 35 de ambulanţe care sunt operative în judeţul Botoşani în prezent, sunt noi, însă deja au acumulat în câteva luni mai mulţi kilometru decât alte maşini în zeci de ani.

Situaţia parcului auto la Serviciul Judeţean de Ambulanţă a început să se îmbunătăţească, după ce în acest an au fost primite 12 autosanitare noi. Sosirea acestoa a însemnat trecerea pe linie moartă a unor autospeciale care aveau peste 1,5 milioane de kilometri la bord şi mărirea parcului auto la nivelul judeţului. Chiar şi aşa, însă, aproape 2,2 milioane de kilometri suntr străbătuţi anual pentru a se răspunde la peste 36.000 de solicitări în întregul judeţ. Adunaţi aceşti kilometri, ambulanţele din Botoşani au aprcurs, anul trecut, drumul de la Pământ la Lună de trei ori dus-întors.

Potrivit standardelor europene, ambulanţele sunt considerate casabile după 3 ani de funcţionare sau la 2-300.000 de kilometri parcurşi, şi asta în condiţiile în care drumuri cu gropi sau drumuri de ţară sunt aproape inexistente în Occident. În Botoşani, din cele 35 de autosanitare, doar 12 sunt 400.000 de kilometri parcurşi, cu alte cuvinte doar cele care au sosit în iarna acestui an. Şi dintre acestea, însă, există autospeciale care au deja peste 60.000 de kilometri la bord, media uneia din ele fiind de 11.000 de kilometri lunar.

În momentul de faţă există patru autospeciale care au depăşit un milion de kilometri fiecare, ambulanţele de la Truşeşi şi Darabani deţinând recordul, cu 1.040.000 şi 1.200.000 de kilometri. Şi cele de la Flămânzi şi Săveni sunt aproape de ele. Tocmai din aceste motive, acele staţii de ambulanţă au fost dotate şi cu autosanitare din cele sosite în acest an.

Chiar şi cu 12 autosaniare noi, reprezentanţii SJA nu pot renunţa la vele mai vechi, şi asta pentru că, în primul rând este nevoie de ambulanţe de rezervă, iar în al doilea rând, cele noi continuă să aibă diverse probleme, care le fac inutilizabile pe anumite perioade de timp.

Prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – “Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale” SJA ar urma să primească în total 21 de ambulanțe din care 6 ambulanțe de tip A, 9 ambulanțe de tip B4x2, 5 ambulanțe de tip B4x4 și 1 ambulanță de tip C5, iar SMURD Botoșani va primi 6 autospeciale din care 5 ambulanțe de tip B4x4 și o ambulanță de tip C. Până în prezent au fost primite puţin peste jumătate, dar anul acesta nu pare să se mai primească alte noi autospeciale, deşi parcul auto al SJA este departe de normalitate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...