vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTMaternitatea Botoşani parte dintr-un record mondial la alăptare

Maternitatea Botoşani parte dintr-un record mondial la alăptare

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, dintr-un motiv foarte simplu, alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun început în viață.

Alăptarea la Sân la nivelul județului Botoșani

Un sondaj de opinie efectuat in rândul femeilor care alăptează la nivelul județului Botoșani, ne arată că în momentul externării din maternitate 95% din mame alăptează mixt sau exclusiv, însă procentul scade sub 60% după prima lună de viață.

Trendul este însă ascendent. Viitoarele mame sunt din ce în ce mai interesate să alăpteze, fiind informate despre benefiiciile alăptării.

Spitalul Județean de Urgență Botoșani participă la Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân prin alăturarea la campania The Global Big Latch On.

Mame care alăptează din întreaga lume se întâlnesc în locații stabilite și înregistrate pe site-ul The Global Big Latch On – Community Support for Breastfeeding pentru a „atașa la sân” (alăpta) simultan, la timpul stabilit de organizatori. Toate atașările sunt contabilizate, iar recordul urmează să se stabilească în perioada următoare.

The Global Big Latch On – Community Support for Breastfeeding

În Botoșani evenimentul s-a desfășurat sâmbătă 3 August ora 10.30, locația fiind Maternitatea Botoșani.
Anul trecut recordul a fost de 21 500 de bebeluși din 28 de țări. La evenimentul de sâmbătă au participat cadre medicale ale Spitalul Județean de Urgență Botoșani, coordonate de managerul spitalului, Dr. Mihalache Livia, directorul de îngrijiri Coca Crîşmaru, asistentele șefe din cadrul secțiilor de Pediatrie – Guluţă Tamara, Vasiliu Doina, Acsinte Liliana, precum si Neonatologie – Alina Dascălu. Și bineînțeles mămici cu bebeluși mai mici și mai mari, dar care au avut în comun alăptarea.
Evenimentele dedicate acestei săptămâni se vor încheia în data de 7 august în sala de ședințe a Maternității Botoșani, ora 12, când va avea loc prima ediție a Școlii Mamelor, un eveniment la care vor participa viitoare mămici, dar și mămici care au experiență în alăptare, cadre medicale care doresc să afle răspunsuri – cum putem îmbunătăți la nivelul Secției de Neonatologie Botoșani inițierea alăptării.

Vom afla care sunt miturile despre alăptat, ce este adevărat și ce nu.
Ni se va alătura Andreea Luiza Andries Lactation Consultant la IBCLC – International Board Certified Lactation Consultant.

Conform unui studiu desfășurat în 2016 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în România, rata alăptării exclusive a fost de 12,6%, printre cele mai mici din Europa. Datele analizate în dinamică, indică o scădere a ratei alăptării exclusive în ultimii ani. În Studiul sănătăţii reproducerii (2004,) prevalenţa alăptării exclusive era de 14,4 %, iar în studiul privind Statusul nutriţional al copiilor sub 5ani (2005) prevalenţa alăptării exclusive era de 20,8%. Analiza detaliată a prevalenței alăptării exclusive a copiilor mai mici de 6 luni pe grupe de vârstă lunare relevă că, chiar şi în prima lună de viaţă, ponderea copiilor alăptaţi exclusiv depăşeşte doar cu puţin 30%.

Campania are ca obiectiv general asigurarea unei nutriții optime a copiilor până la vârsta de 24 de luni, iar ca obiective specifice în acord cu obiectivului OMS, creșterea la 50% a copiilor alimentați exclusiv la sân în primele 6 luni de viață, până în anul 2025. „Analiza „Cost of Not Breastfeeding” arată că alăptarea care nu respectă recomandările UNICEF și Organizației Mondiale pentru Sănătate este asociată cu 974.956 cazuri de obezitate apărute anual în rândul copiilor şi 595.379 decese cauzate de diaree și penumonie în rândul copiilor cu vârsta între 6 luni și 5 ani”, a precizat Carmen Zaboloteanu, medic specialist în neonatologie şi pediatrie, medic şef al Secţiei Neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.

În ceea ce privește sănătatea femeilor, este estimat că alăptarea are potențialul de a preveni 98.243 decese anuale cauzate de cancer ovarian, cancer mamar și diabet tip II.
Acest nivel de morbiditate și mortalitate se traduce în costuri globale pentru tratamente medicale de 1,1 miliarde dolari anual.

Cele mai mari costuri economice anuale asociate cu lipsa alăptării sunt cele cognitive, estimate la 285,4 miliarde de dolari anual.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...