Deciziile de pensionare, contestate direct în instanţă (video)

0

Noua lege a pensiilor aduce noutăţi pentru persoanele care sunt nemulţumite de deciziile emise de casele teritoriale de pensii. Aceştia nu mai sunt nevoiţi să conteste întâi decizia emisă la Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), ci se vor adresa direct instanţelor de judecată. „Deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanţa judecătorească competentă… Deciziile necontestate în termenul prevăzut la alin. (1) sunt definitive”, se arată în articolul 139 al Legii, articol care a şi intrat în vigoare.

Până acum, contestarea trebuia făcută la Casa de Pensii judeţeană, care o trimitea la Comisia Centrală de Contestaţii, unde se adunau petiţiile din toată ţară. Dacă răspunsul nu venea în termenul legal, şi nu avea cum dacă ţinem cont de numărul mare de contestaţii pe care trebuia să le rezolve comisia carea avea doar câţiva membri, petiţionarul trebuia să se adreseze instanţei. Prin această modificare s-a sărit o verigă şi s-a dat posibilitatea urgentării obţinerii unei soluţii.

Membrii Comisiei Centrale de Contestaţii îşi continuă activitatea până la soluţionarea contestaţiilor formulate împotriva deciziilor de pensie rămase nesoluţionate la data publicării noii legi a pensiei.
„Comisia Centrală de Contestaţii e una singură, formată din câteva persoane, care ar fi trebuit să judece contestaţiile din 42 de judeţe, cu casele teritoriale din Bucureşti, 48 de case. Dacă punem numai cinci contestaţii pe lună vedem câte se adună şi suntem blocaţi cu ani în urmă în Comisia Centrală. Vom rezolva acele dosare repartizându-le pe judeţe şi dând răspunsul pe ele. Este oricum o etapă preliminară, iar soluţia oricum se decide în instanţă. Aşa că n-are rost să mai ţinem o birocraţie în plus, pe când putem scurta şi timpul de rezolvare al problemei pentru pensionarul respectiv”, a conchis Marius Budăi, ministrul Muncii.

+0 -0
se încarcă...