Memorialul Ipoteşti organizează a doua ediţie a Incubatorului de cultură

0
bty

În perioada 16 – 19 august, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu va organiza a doua ediţie a manifestării „Incubatorul de lectură”, la care vor participa profesori și elevi din câteva școli ale județului Botoșani.

Incubatorul de lectură este un proiect care facilitează accesul tinerilor la educația lecturii și valorizează gândirea și exprimarea liberă prin scris. Proiectul a fost  inițiat de Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu, scriitoare cu experiență editorială, de lecturi și dezbateri publice, în țară și în străinătate, și de lucru cu copiii la ateliere de citit și scris. În cadrul proiectului, cele două scriitoare şi-au propus să antreneze un public nou, care să citească constant literatură; să le ofere copiilor atât instrumente eficiente de înțelegere a textului literar, de familiarizare cu ceea ce numim generic literatura, cât și instrumente de expresie personală, pentru ca aceștia să se poată exprima pe ei înșiși; să conștientizeze faptul că literatura nu înseamnă să te ascunzi în spatele unor cuvinte frumoase, care nu spun absolut nimic; să poată să vorbească despre ce au citit”, a declarat Ala Sainenko, directorul Memorialului Ipoteşti.

Potrivit oficialului, Svetlana Cârstean şi Ana Maria Sandu folosesc  textul literar ca pretext pentru o cultură a dialogului, considerând că cititul devine antrenant dacă este urmat de dezbateri, scenarii, sau găsirea unor argumente pro și contra împrietenirii cu un personaj, de exemplu.

Textele pe care  Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu le propun copiilor sunt texte pe care le-ar fi plăcut să le descopere ele însele la vârsta lor. Pornind de la textele citite, copiii vor fi provocați să scrie propriile texte, care să sondeze poveștile lor și puterea de a-și imagina că pot deveni personaje.

În atelierele de la Ipotești se vor citi și comenta inclusiv texte scrise de Mihai Eminescu. Atelierele se vor desfășura zilnic, în perioada 16 – 19 august, între orele 10.00 – 17.00.

Organizatorii atelierelor se adresează în principal elevilor din clasele VIII, IX şi profesorilor. Aceştia pot depune o solicitare de participare pe adresa:  m.ipotesti@gmail.com sau se pot înregistra telefonic, la numărul 0371020346.

Deja ai votat!
se încarcă...