spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTMemorialul Ipoteşti organizează a doua ediţie a Incubatorului de cultură

Memorialul Ipoteşti organizează a doua ediţie a Incubatorului de cultură

În perioada 16 – 19 august, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu va organiza a doua ediţie a manifestării „Incubatorul de lectură”, la care vor participa profesori și elevi din câteva școli ale județului Botoșani.

Incubatorul de lectură este un proiect care facilitează accesul tinerilor la educația lecturii și valorizează gândirea și exprimarea liberă prin scris. Proiectul a fost  inițiat de Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu, scriitoare cu experiență editorială, de lecturi și dezbateri publice, în țară și în străinătate, și de lucru cu copiii la ateliere de citit și scris. În cadrul proiectului, cele două scriitoare şi-au propus să antreneze un public nou, care să citească constant literatură; să le ofere copiilor atât instrumente eficiente de înțelegere a textului literar, de familiarizare cu ceea ce numim generic literatura, cât și instrumente de expresie personală, pentru ca aceștia să se poată exprima pe ei înșiși; să conștientizeze faptul că literatura nu înseamnă să te ascunzi în spatele unor cuvinte frumoase, care nu spun absolut nimic; să poată să vorbească despre ce au citit”, a declarat Ala Sainenko, directorul Memorialului Ipoteşti.

Potrivit oficialului, Svetlana Cârstean şi Ana Maria Sandu folosesc  textul literar ca pretext pentru o cultură a dialogului, considerând că cititul devine antrenant dacă este urmat de dezbateri, scenarii, sau găsirea unor argumente pro și contra împrietenirii cu un personaj, de exemplu.

Textele pe care  Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu le propun copiilor sunt texte pe care le-ar fi plăcut să le descopere ele însele la vârsta lor. Pornind de la textele citite, copiii vor fi provocați să scrie propriile texte, care să sondeze poveștile lor și puterea de a-și imagina că pot deveni personaje.

În atelierele de la Ipotești se vor citi și comenta inclusiv texte scrise de Mihai Eminescu. Atelierele se vor desfășura zilnic, în perioada 16 – 19 august, între orele 10.00 – 17.00.

Organizatorii atelierelor se adresează în principal elevilor din clasele VIII, IX şi profesorilor. Aceştia pot depune o solicitare de participare pe adresa:  m.ipotesti@gmail.com sau se pot înregistra telefonic, la numărul 0371020346.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...