spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTMunicipalitatea caută soluţii pentru deşeurile care au interzis la Stăuceni

Municipalitatea caută soluţii pentru deşeurile care au interzis la Stăuceni

Edilii botoşăneni caută soluţii pentru crearea unui sistem de preluare a deşeurilor care nu sunt primite la Stăuceni. De la 1 septembrie 2016, data la care s-a deschis depozitul de la Stăuceni, a existat o mare problemă dat fiind faptul că în noul depozit nu au fost primite biodeşeurile (crengi, iarbă, frunze uscate), resturile din demolări construcţii şi nici mobilierul vechi. La Stăuceni sunt primite doar sticlă, metal, plastic, carton şi deşeuri menajere,

Pe partea de biodeşeuri, se apropie de finalizare procedura de achiziţie a unui sistem modern de compostare a deşeurilor verzi generate în parcurile şi grădinile publice ale oraşului.

Valoarea estimată a investiţiei este de 665.000 lei, fondurile urmând a fi asigurate din taxa specială de salubrizare. Primăria va cumpăra un utilaj multifuncţional cu accesorii şi o unitate mobilă de compostare. Utilajul multifuncţional va realiza activităţi de încărcare-descărcare, de tocare şi mărunţire a deşeurilor verzi (crengi, frunze, iarbă, alte deşeuri biodegradabile), activităţi de cernere, depozitare şi de încărcare a compostului obţinut.

Compostul va fi utilizat ca un îngrăşământ valoros, la lucrările de arhitectură peisajeră, la cultivarea plantelor ornamentale, cu ocazia lucrărilor de întreţinere şi refacere a spaţiilor verzi din Municipiul Botoşani, poate chiar la înfiinţarea unui sistem de sere şi solarii de interes local.

Recent, societatea Conrec a obţinut autorizaţie pentru preluare deşeuri rezultate din demolări construcţii. Astfel, botoşănenii care fac diferite lucrări de reamenajare a apartamentelor, sau demolează unele construcţii vechi, pot solicita de la Urban Serv un container unde să pună resturile de construcţii, care ulterior să fie preluat de Conrec.

Noile modificări legislative în domeniul protecției mediului au adus noi obligații pentru constructori. Astfel, titularii pe numele cărora au fost emise autorizații de construcţie şi/sau desfiinţări au obligaţia să gestioneze deşeurile din construcţii şi desfiinţări, astfel încât să atingă progresiv, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare, inclusiv operaţiuni de umplere, rambleiere, care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte materiale, de minim 70% din masa cantităţilor de deşeuri nepericuloase provenite din activităţi de construcţie şi desfiinţări.

Ca o comparatie, la nivelul Uniunii Europene, deşeurile de tip DCD (deşeuri din construcţii şi demolări – n.r.) reprezintă aproximativ o treime din procentul total al deşeurilor generate, iar rata colectării lor se apropie de 50%. În schimb, în România, totul este dezorganizat, aceste deşeuri fiind aruncate la întâmplare.

Problema este că acest serviciu de preluare a deşeurilor rezultate din construcţii şi demolări nu este acoperit de taxa de salubrizare plătit de cetăţeni, care este de 12 lei de persoană pe lună. „Preluarea deşeurilor rezultate din construcţii nu este acoperită de taxa de salubrizare. Cetăţeanul trebuie să plătească”, a declarat Sorin Grindei, consilier al primarului Cătălin Flutur, fost director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Potrivit acestuia, în atenţia edililor se află şi implementarea unui sistem vizând preluarea mobilierului vechi. Astfel, vor fi organizate campanii, pe sistemul de colectare a Deşeurilor de Echipamente Electrice şi Electronice (DEEE-uri), cu stabilirea unor zile în care botoşănenii care au mobilier vechi să îl ducă în anumite puncte de colectare. „Ideea este ce facem cu acest mobilier. Trebuie să găsim o firmă autorizată în această direcţie. Din punct de vedere al protecţiei mediului, trebuie să închidem circuitul. Vorbim de trasabilitatea deşeurilor, de unde au plecat şi ce s-a făcut cu acestea”, a concluzionat Sorin Grindei.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...