Restricțiile impuse de pestă sfidate de botoșăneni (video)

Amenzi usturătoare pentru inconștiența a doi botoșăneni. Deși județul este sub incidența restricțiilor impuse de apariția focarelor de pestă porcină africană în jumătatea nodică a județului, botoșănenii le încalcă fără nicio reținere, chiar dacă acest lucru ar putea duce la propagarea bolii. Este și cazul unui sătean din Tudor Vladimirescu (Albești), care a mers la o stână din zona orașului Darabani, aflat în plin focar de pestă porcină africană, de unde a cumpărat doi purcei necrotaliați, i-a încărcat într-o mașină și s-a îndreptat spre casă. După ce a efectuat jumătate din drum, la Hănești, unde este unul dintre filtrele de dezinsecție instituite din cauza altor focare de pestă porcină africană, botoșăneanul a fost oprit de polițiștii de frontieră care asigurau filtrul și care au descoperit pocii. Aceștia au anunțat autorităţile, iar atât transportatorul, cât și proprietarul animalelor au primit fiecare câte două amenzi, una de 2.400 de lei din partea reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și una de 750 de lei, din partea Poliției.

De asemenea, cei doi porci au fost uciși pe loc și apoi incinerați. „Săptămâna trecută, într-o noapte, la filtrul din Hănești, cei de la Poliția de Frontieră și din filtrul respectiv au prins un domn care transporta porcine fără a fi identificate și fără a avea documente de punere în mișcare. Măsurile care s-au dispus și pe care vrem să le băgăm și în planul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane sunt asomarea porcilor la fața locului cu ridicarea cadavrelor, recoltarea de probe și incinerare. Există un ghid legislativ care prevede că animalele care nu au documente se ucid. Rog proprietarii și transportatorii ca în perioada de pestă porcină africană să nu cumpere și să nu transporte porci fără a fi crotaliați și a avea documente de mișcare. Se consideră animale fără stăpân și se vor lua măsura pe care am amintit-o”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani.

Dacă animalele ar fi fost bolnave, vânzătorul și transportatorul s-ar fi ales cu dosare penale. „Norocul dumnealui și a celui de la care a cumpărat că acei porci nu au fost pozitivi la pesta porcină africană. Dacă erau pozitivi se deschideau dosare penale”, a conchis șeful DSVSA.

Deja ai votat!