Cultura botoșăneană, în doliu. S-a stins din viață Gheorghe Mitoceanu

0

Cultura botoșăneană este în doliu. Gheorghe Mitoceanu, unul dintre cei mai importanți păstrători de tradiții și folclor din partea de nord-vest a județului a trecut la cele sfinte la vârsta de 75 de ani.

De-a lungul anilor, Gheorghe Mitoceanu s-a remarcat ca un veritabil om de cultură, el formând și conducând fanfarele sătești din Mileanca, Hudești și Concești, atât cele de copii, cât și de seniori. Aproape că nu a existat concurs de gen din țară și din Republica Moldova, de la care copiii pregătiți de Gheorghe Mitoceanu sau fanfarele și tarafurile conduse de el să nu se întoarcă încărcate de premii.

Gheorghe Mitoceanu a terminat o facultate tehnică, dar a învăţat acasă, de la tatăl său, să cânte la trompetă. Apoi a făcut parte din fanfara întreprinderii unde lucra, a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă, unde a învăţat să cânte la majoritatea instrumentelor, în special la cele de suflat. S-a dedicat cu pasiunii îndrumării copiilor spre folclor, învățându-i tainele instrumentelor, dar și să cânte împreună în fanfare sau tarafuri. „Mă simt un om împlinit, asta mi-am dorit să fac”, declara, în urmă cu 10 ani, într-un interviu apărut în „Dilema Veche”.

Am aflat cu stupoare de moarte lui Gheorghe Mitoceanu. A fost un om foarte important pentru tot ceea ce înseamnă folclorul botoșănean. A fost un inițiator, un formator de copii în tainele folclorului instrumental și a tarafurilor, păstrând și transmițând mai departe arta instrumentelor de suflat. Este o mare pierde pentru noi. Dumnezeu să-l ierte!”, a declarat Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene de Cultură Botoșani.

Gheorghe Mitoceanu a fost, pentru o scurtă perioadă (1991-1992), și primar în Mileanca, dar nu a dorit să se implice prea mult în administrație, întorcându-se la marea lui pasiune: folclorul.

Dumnezeu să-l odihnească!

Sincere condoleanțe familiei îndurerate!

Deja ai votat!
se încarcă...