Pesta porcină sfidată la Păltiniș. Se organizează zilele comunei

0

În ciuda focarului de pestă porcină africană dintr-o gospodărie din comună, primarul de Păltiniș, Costel Romanescu, va organiza vineri ziua comunei. Manifestarea care va avea loc în parcul de lângă Primărie și va cuprinde spectacole de muzică populară, muzică ușoară și umor susținute de artiști foarte cunoscuți din România. Este vorba de: Ion Paladi, Zenaida Julea, Lucica Păltineanu, Haiducii lui 7 cai, Julia Jianu (Sexy), Axinte (Vacanța Mare) și Doru Octavian Dumitru. Petrecerea se va încheia cu un frumos foc de artificii.

Trebuie spus că în urmă cu două săptămâni, odată cu apariţia celor două focare de pestă porcină africană pe teritoriul comunei Vlăsineşti, membrii Comitetului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) au adoptat propunerea prefectului Dan Şlincu de a interzicerea organizării zilelor comunei Vlăsineşti și cele ale comunei Hudești, care ar fi urmat să aibă loc în această lună. „Nu e o situație similară. Focarul de pestă este în partea de nord a comunei, pe malul Prutului, la Ivăncăuți, și manifestarea se ține în centrul comunei. La Vlăsinești și Hudești, distanța de focar era de câteva sute de metri. S-a discutat cazul în ședință și a fost acceptată organizarea manifestărilor de la Păltiniș”, a declarat prefectul Dan Șlincu.

În acest moment, în județ mai sunt active șase focare de pestă la porcul domestic și anume: câte două la Hăneşti şi Vlăsineşti şi câte unul la Hudeşti și Păltiniș. Pe lângă acestea, au mai fost stinse câte două focare la Pomârla și Rediu (Rădăuți Prut). Au fost ucişi sau au murit din cauza molimei, 63 de porci domestici. De asemenea, sunt active patru focare la mistreț, de la începutul anului fiind găsiți morți sau au fost împușcați 91 de porci sălbatici bolnavi de pestă porcină africană.

+0 -0
se încarcă...