Inspectorii școlari, la mâna politicului

0
Inspectorii școlari, la mâna politicului

Sistemul de învățământ ar trebui să fie, prin definiție, unul meritocratic. Dacă este mai greu de pus în aplicare acest principiu la nivel educațional, măcar la nivelul managementului acesta ar trebui să se poată. Dar acest lucru nu se întâmplă la Botoșani, unde toți inspectorii școlari sunt la mâna politicului, mai corect spus a conducerii Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), care îi numește prin detașare sau prin prelungirea contractului de management în cazul celor care au dat concurs, dar contractul le-a expirat. Și acest lucru, care aruncă o umbră, poate nejustificat, asupra celor care ocupă posturilor, este cauzată de faptul că, în ultimii ani, nu s-au mai organizat concursuri pentru ocuparea acestor funcții.

În aceste zile s-a definivat echipa IȘJ pentru noul an școlar, 2019-2020. Astfel, nu mai puțin de 15 posturi de inspectori școlari vor fi ocupate prin detașare în interesul învățământului, în timp ce șapte posturi vor fi ocupate prin prelungirea contractului de management, în cazul inspectorilor care au dat concurs. Potrivit unei decizii a Consiliului de Administrație al IȘJ, inspectorii școlari nou veniți sunt: Bogdan Suruciuc – Liceul Tehnologic Bucecea (management instituțional), Loredana Secrieru – Școala Profesională Specială „Sf. Stelian” (învățământ special și discipline socio-umane), Cristian Gavril – Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomârla (istorie-geografie) și Camelia Axinte – Liceul „Dimitrie Negreanu” Botoșani (fizică-chimie). De învățământul privat va răspunde inspectorul școlar pentru bilolgie, Irina Juglan – Școala Postliceală „Dr. doc. Enescu Longinus” Botoșani.

Noii inspectori au fost numiți în urma plecării din IȘJ a inspectorilor Dragoș Cristea, Nadia Guluță, Mihaela Filip și Paul Bilocopetiuc, care la sfârșitul anului trecut au făcut solicitare de a reveni la catedră deşi, potrivit legii, la expirarea mandatului de patru ani, aceştia mai puteau lucra în cadrul IŞJ încă un an. Un alt post era vacant, cel de inspector școlar pentru învăţământul special, după ce Cătălina Hodan a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

Inspectorii școlari numiți prin detașare

– Dezvoltare resurse umane: Alina Păduraru (Școala „Elena Rareș”Botoșani)

– Educație permanentă și activități extrașcolare: Adina Lupașcu (Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” și Școala 12)

– Management instituțional: Bogdan Suruciuc (Liceul Tehnologic Bucecea)

– Minorități: Petronia Scripcariu (Școala 2)

– Învățământ privat și bilolgie: Irina Juglan (Școala Postliceală „Dr. doc. Enescu Longinus” Botoșani)

– Matematică: Daniela Vicol (Liceul Pedagogic)

– Fizică-chimie: Camelia Axinte (Liceul „Dimitrie Negreanu” Botoșani)

– Istorie-geografie: Cristian Gavril (Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomârla)

– Învățământ profesional și tehnic: Romică Vărvăruc (Liceul „Dimitrie Negreanu”)

– Învățământ special și discipline socio-umane: Loredana Secrieru (Școala Profesională Specială „Sf. Stelian”)

– Religie: Liviu Botezatu Liviu (Liceul cu Program Sportiv)

– Arte: Laurențiu Palade (Liceul Pedagogic)

– Învățământ primar: Olguța Șchiopu (Liceul Pedagogic)

– Educație timpurie: Cristina Sfeclă (Școala 1 Manoleasa)

+0 -0

se încarcă...