Proiect european pentru reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu”

0
Proiect european pentru reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu”

Ușor, ușor pare că încep să se miște lucrurile și în domeniul infrastructurii culturale din județul Botoșani. Ieri dimineață, conducerea Muzeului Județean a fost înștiințată că dosarul depus pentru o finanțarea europeană privind reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni a fost acceptat Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Iași. „Am obținut un punctaj destul de mare, 162,5 puncte din 180 posibile, clasându-ne pe poziția a treia din șase. Până pe 20 februarie 2020 trebuie să depunem studiul de fezabilitate pentru această investiție”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului, subliniind că actele cerute sunt într-o stare avansată de realizare, urmând a fi supuse curând aprobării în Consiliul Județean.

Proiectul presupune refacerea completă a clădirii Casei Memoriale „George Enescu”, a împrejmuirii și a tot ce înseamnă dotări, utilități, apă canalizare și încălzire, „pentru că acolo încălzirea se face doar cu o sobă pe lemne”. „De asemenea, va fi amplasată o scenă unde vor avea loc activități cu publicul, sperăm să aducem chiar și o componentă a Festivalului «George Enescu» de la București. Sperăm că acest proiect va repune în centrul atenției Casa «George Enescu»”, a precizat Melniciuc.

Valoarea totală a proiectului va fi de 1,365 milioane euro. Din totalul acestei sume, 900 de mii de euro vor veni din fondurile Programului Operațional România – Republica Moldova 2014-2020, 424 mii euro vor fi contribuția Muzeului, iar 47 de mii de euro cea a Consiliului Județean Botoșani.

Clădirea Casei Memoriale „George Enescu” nu a mai fost reabilitată din anii ’90, dar nici atunci nu au fost lucrări de anvergură, multe dintre ele fiind făcute de muzeografi și alți angajați ai instituției. În prezent, la Casa Memorială „George Enescu” există un singur angajat, dar odată cu demararea acestui proiect, Aurel Melniciuc speră să mai poată angaja un muzeograf pentru a se putea organiza mai multe activități acolo și altele decât cele de ghidaj.

+0 -0

se încarcă...